Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chicu vrea eliminarea unor privilegii…

Chicu vrea eliminarea unor privilegii ale angajaților BNM: „Acești funcționari beneficiază de înlesniri inimaginabile”

Premierul Ion Chicu anunță că Guvernul va veni în zilele apropiate cu un proiect de modificare a legislației pentru a elimina anumite privilegii de care beneficiază funcționarii de la Banca Națională a Moldovei (BNM).

„Noiembrie 2014. Din sistemul bancar al țării se fură 1 miliard de dolari. Conducerea Băncii Naționale joacă un rol activ în această crimă. De atunci, mai mulți funcționari ai BNM au nimerit în vizorul procuraturii și au statut de bănuiți/învinuiți. Tot acest timp serviciile pentru avocați de sute de mii de lei (sau chiar milioane) sunt achitate… de BNM. Pe lângă salarii de sute de mii de lei lunar, acești funcționari beneficiază de înlesniri inimaginabile, inclusiv de a fi apărați din banii statului, când încalcă legea. Firește, această situație nu mai poate fi tolerată și am propus eliminarea acestor plăți în folosul participanților la furtul miliardului din cadrul BNM. Conducerea BNM trebuie să înțeleagă că poporul nu va mai plăti avocați pentru acei care au fost implicați în furtul miliardului”, a scris șeful Executivului pe pagina sa de Facebook.

Premierul mai menționează că șefia BNM ar fi decis să „se plângă” corpului diplomatic străin și FMI, invocând că statul ar intenta la independența băncii centrale.

Procurorii au efectuat în ultima perioadă mai multe percheziții la sediul BNM în contextul investigării dosarului privind frauda bancară. În rezultatelor acestor acțiuni de urmărire penală au fost puse sub învinuire șase persoane – foști și actuali factori de decizie din cadrul BNM. Este vorba despre un fost Guvernator BNM, un fost viceguvernator, doi actuali viceguvernatori, un șef de direcție și un șef de departament din cadrul BNM.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat recent într-un interviu că banca centrală a cooperat pe deplin cu organele de investigație și a oferit și transmis toată informația: „Recuperarea banilor sustrași de la cele trei bănci în lichidare: BEM, Unibank și Banca Socială este prioritară și, în acest sens, noi oferim tot suportul necesar organelor de anchetă”.