Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chicu, despre scumpirea carburanților: „Ne-am…

Chicu, despre scumpirea carburanților: „Ne-am așteptat ca prețurile să crească”

Premierul R. Moldova consideră că majorarea recentă a prețurilor la carboranți este o evoluție firească. Potrivit lui Ion Chicu, în acest sens, va fi creată o comisie care va monitoriza, analiza și argumenta creșterea prețurilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă după ședința săptămânală a „conducerii de vârf a țării”.

Va fi creat o comisie sub auspiciul ministrului de Finanțe, Sergiu Pușcuța. Obiectivul principal al acestui grup va fi monitorizarea prețurilor, analiza temeinică, argumentarea majorării prețurilor. Cunoaștem foarte bine că la început de an, de la 1 ianuarie, are loc ajustarea prețurilor la noile accize. Aceasta durează de mulți ani, cred că din 2007. Dacă ne-am așteptat sau nu – noi ne-am așteptat.

Evoluțiile prețului petrolului pe piețele internaționale, conflictul cu Iranul dar și alte argumente au influiențat evoluția prețurilor. Din păcate R. Moldova nu are în grădina sa petrol, noi tot importăm, deci prețurile se formează în linii mari pe piețele internaționale. A fost modificată anterior și legea care reglementează stabilirea prețurilor, dacă pînă atunci ANRE stabilea prețurile acum agenții economici de singuri fac lucrul acesta. Bineînțeles noi o să analizăm modul în care a făcut acest lucru. Evoluția prețurilor la produsele petroliere mai ales că noi suntem în economie de piață, nu în comunism, când prețul era stabilit pe 50 de ani înainte, este o evoluție firească, a declarat Chicu.

Mai multe benzinării din țară afișează de săptămâna trecută prețuri mai mari pentru carburanți. Astfel, pentru un litru de benzină A – 95 prețul a crescut de la 18,69 lei la 19,20 lei, în medie 60 de bani iar motorina cu s-a scumpit în medie cu 65 bani. Cel mai tare însă s-a scumpit gazul lichefiat – de la 9,85 lei la 11,05 lei.

Potrivit Mold-street, în ultimii 10-11 ani, s-a înregistrat o creștere semnificativă a accizelor la produsele petroliere, care a început în 2008, pe timpul guvernului Greceanîi. Astfel, cotele accizelor au crescut de 3-4 ori: la motorină – de la 500 lei în 2008 la 2.280 lei în 2019 și la benzină – de la 1.200 în 2008 la 5.414 lei în 2019.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea și calcularea prețurilor la gazul petrolier, dar şi la benzină şi motorină.

Potrivit Metodologiei de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, intrate în vigoare în martie 2019, Agenția este cea care poate verifica corectitudinea stabilirii prețurilor, dar nu mai stabilește periodic prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților. Altfel spus, ANRE este autoritatea care poate cel mai bine spune dacă scumpirea are o justificare economică.