Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cetățenii români din străinătate vor…

Cetățenii români din străinătate vor putea vota prin trei modalități la alegerile prezidențiale din noiembrie

La alegerile prezidențiale cetățenii români din afara străinătate vor putea vota prin corespondență, la secție de votare pentru care s-au înregistrat sau la oricare alta. Alegerile vor avea loc în două tururi: la 10 și la 24 noiembrie.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate au la dispoziție trei opțiuni pentru a-și exercita dreptul de vot:

  • Prin corespondență

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate poate fi consultată aici.

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Precizăm că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de control.

  • la o secție de votare pentru care s-au înregistrat în Registrul electoral și pentru care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători înregistrați

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

  • la oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate dacă nu au optat pentru votul prin corespodență.

Pentru a putea vota prin corespondență sau la o secție de votare înființată în localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători este necesară înregistrarea pe portalul http://www.votstrainatate.ro/ gestionat exclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă.

Formularele de înregistrare vor fi active până la 11 septembrie 2019.

„Dacă nu v-ați înregistrat ca alegător în străinătate, puteți vota la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, iar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării)”, precizează MAE.

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor:

  • vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12:00-21:00;
  • ​ sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 07:00-21:00;
  • ​ duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 07:00-21:00.

„Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59”, se arată în comunicatul emis de MAE.

Citiți și: Alegeri prezidențiale în România: Pe ce poziții se clasează Iohannis și Dăncilă în sondaje

Foto: a1.ro