Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a aprobat avizul asupra…

CEC a aprobat avizul asupra inițiativei legislative cu privire la votarea pe parcursul a două zile la alegerile parlamentare și cele prezidențiale

Membrii Comisiei Electorale Centrală (CEC) au aprobat marți, 16 iunie, avizul asupra inițiativei legislative cu privire la efectuarea votării pe parcursul a două zile în cadrul alegerilor parlamentare și celor prezidențiale.

Potrivit unei note informative emisă de CEC, la inițiativa legislativă de a introduce efectuarea votării pe parcursul a două zile în cadrul alegerilor parlamentare și celor prezidențiale, Comisia a reiterat punctul de vedere formulat în hotărârile nr. 1605 din 24 decembrie 2012 și nr.1010 din 4 iulie 2017.

Membrii CEC au subliniat că modificarea perioadei de timp destinate votării, implică ajustarea noilor condiţii de efectuare a acesteia, urmând a fi modificate procedurile ce vizează securizarea votării, implicit păstrarea şi asigurarea integrităţii pe parcursul a două zile a buletinelor de vot utilizate şi a celor neutilizate.

Totodată, ar trebui revăzute regulile privind asigurarea confidenţialităţii informaţiei din listele electorale cu privire la participarea alegătorilor la votare, norma privind interdicţia efectuării agitaţiei electorale în ziua alegerilor şi cea precedentă alegerilor precum și termenele de prezentare a rapoartelor financiare, se mai menționează în comunicatul publicat de CEC.

Avizul aprobat de CEC urmează a fi transmis Ministerului Justiției.