• Ce punctaj au acordat deputații pentru fiecare dintre cei 15 pretendenți la funcția de judecători la CC

  Ce punctaj au acordat deputații pentru fiecare dintre cei 15 pretendenți la funcția de judecători la CC
  vizualizări
  25 iulie 2019 | 19:54

  Comisia care a selectat candidații la funcția de judecător al Curții Constituționale (CC) a fost compusă din nouă membri. Aceștia sunt deputații care fac parte din Comisia juridică, numiri și imunități. În urma interviurilor care au avut loc ieri, 24 iulie, dintre cei 15 candidați, au fost selectați Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu, cărora majoritatea membrilor le-au acordat punctaj maxim.

  Din Comisia juridică, numiri și imunități fac parte socialiștii: Vladimir Țurcan, Vasile Bolea, Alla Dolință și Grigore Novac, deputații Sergiu Sîrbu și Igor Vremea, deputatul ACUM Sergiu Litvinenco, precum și independentul Ion Groza. Totodată, Dinu Plîngău, reprezentant ACUM, este membru supleant.

  Contact de ZdG, președintele Comisiei, Sergiu Litvinenco, a declarat că datele privind punctajul acordat de către fiecare membru vor fi incluse în procesul-verbal, care este în proces de redactare și va fi publicat ulterior. Totodată, acesta a confirmat veridicitatea informațiilor obținute de ZdG, care arată că cei doi candidați desemnați la funcția de judecător al CC din partea Parlamentului au obținut punctaj maxim din partea majorității.

  De cealaltă parte, democratul Sergiu Sîrbu susține că, prin publicarea informațiilor referitor la punctajul acordat de către fiecare membru, ar „discredita concursul”.

  „Spre surprinderea noastră, a tuturor, totul a fost atât de obiectiv și transparent. Fiecare membru al comisiei a avut o fișă cu 13 criterii de evaluare – trei criterii obiective și 10 întrebări, care au fost identice pentru toți candidații. (…) Nu știu dacă e corect. Dacă voi începeți să faceți dezagregarea – ce deputat a acordat un anumit punctaj – asta înseamnă doar un singur lucru: dumneavoastră vreți cumva să discreditați concursul. De ce vă trebuie să aflați concret ce notă a dat fiecare membru al comisiei? Contează că a fost un regulament foarte detaliat, cu un punctaj destul de obiectiv, procedura a fost transparentă. Eu am pus note mari domnului Eșanu, Grosu, Cîrnaț, Negru, doamnei Manole”, a precizat Sîrbu pentru ZdG.

  Deputatul menționează că Eșanu a obținut cele mai multe puncte de la toți membrii comisiei. Referitor la declarațiile lui Dinu Plîngău, care a spus că nu este de acord cu procesul de selectare a celor doi candidați și că trebuiau incluse încă două criterii: meritocrația și integritatea, acesta a afirmat că deputatul, probabil, nu a citit atent regulamentul.

  „Mai mult decât atât, noi am fost asistați de un psiholog și de un manager în Resurse Umane și experții au apreciat la maxim prestația celor doi candidați. (…) Unde a fost domnul Plîngău când s-a aprobat regulamentul? El a fost aprobat de actuala majoritate. Eu, de exemplu, nu am participat. În regulament sunt foarte multe puncte privind meritocrația și integritatea. Dumnealui, probabil, nu a citit atent regulamentul de concurs. El, probabil, a avut alți candidați favoriți, a avut așteptări, nu a câștigat cine trebuia”, a adăugat Sergiu Sîrbu, subliniind că urmează să informeze fracțiunea și să fie luată decizia privind votul din plenul Legislativului.

  Vedeți mai jos cum au votat membrii comisiei:

  Câte alți doi judecători constituționali urmează să desemneze Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii. Funcțiile au devenit vacante după ce toți judecătorii de la Înalta Curte au demisionat.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat, și-au exprimat dezacordul cu privire la desemnarea lui Vladislav Clima în calitate de președinte al Cu…
  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  Seceta excesivă din acest an a compromis munca agricultorilor și i-a adus la limita disperării. Câmpuri întregi de cereale au fost distruse de o secetă dură care a lăsat în acest an fără roadă atât fermierii, c…
  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  UPDATE 17:57: Mai mulți polițiști se află la intrarea în orașul Sângera. 18.08. Majoritatea tractoarelor sunt trase pe dreapta de către polițiști. O coloană din zeci de tractoare, conduse de agricultorii afecta…
  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi

  Numărul persoanelor care au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 este în creștere în R. Moldova. Astăzi, 13 august, încă 16 persoane au pierdut lupta pentru viață. În total, bilanțul deceselor a…
  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi

  ULTIMA ORĂ! Numărul cazurilor noi de COVID-19 rămâne ridicat. Alte 390 de persoane au fost testate pozitiv

  Alte 390 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 13 august, în Republica Moldova, dintre care 8 în regiunea transnistreană. Numărul total de cazuri în stânga Nistrului a ajuns la 1647.
  ULTIMA ORĂ! Numărul cazurilor noi de COVID-19 rămâne ridicat. Alte 390 de persoane au fost testate pozitiv

  Persoanele anchetate în dosarul Metalferos rămân în libertate. CA Chișinău a respins 14 din cele 16 recursuri depuse de procurori

  Curtea de Apel Chișinău a respins 14 din cele 16 recursuri înaintate de procurori împotriva încheierilor instanței de fond, prin care au fost respinse demersurile de arestare a învinuiților din dosarul privind…
  Persoanele anchetate în dosarul Metalferos rămân în libertate. CA Chișinău a respins 14 din cele 16 recursuri depuse de procurori