Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candidatul PAS la funcția de…

Candidatul PAS la funcția de primar al comunei Bubuieci a acumulat cele mai multe voturi, conform rezultatelor preliminare

Sursa: Alexei Percemlî/Facebook

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, Alexei Percemlî, a acumulat cele mai multe voturi în urma alegerilor repetate desfășurate duminică, 11 februarie – 891 de voturi valabil exprimate. Rezultatele preliminare au fost prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) la câteva ore după închiderea secțiilor de votare.

Conform rezultatelor preliminare, a fost înregistrată o participare de 22,26% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale. Voturile valabil exprimate, 1 748, au fost repartizate astfel:

Grinco VictorPartidul Liberal Democrat din Moldova 45
Percemlî AlexeiPartidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” 891
Moraru IgorPartidul Liberal 562
Purteanu LiliaPartidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” 112
Mocan GheorghiiPartidul Comuniștilor din Republica Moldova 83
Dodi AlunPartidul Politic „Partidul Schimbării” 55

Alexei Percemlî a fost în ultimii patru ani consilier local la Bubuieci. Percemlî deține două societăți cu răspundere limitată – AGP Management și Imobil-Grup, prima având ca activitate intermedierea produselor petroliere, iar cea de-a doua – activitate imobiliară.

În 2022, candidatul PAS a declarat un salariu de circa 66 de mii de lei, de la AGP Management, și dividente de 100 de mii de lei, de la aceeși companie.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la votare. 

Candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot. Candidatul PAS a luat cu 16 voturi mai mult decât minimul necesar pentru a fi considerat ales – 875

„Toată informația oferită până la recepționarea documentelor în original de la organul electoral inferior poartă un caracter preliminar”, subliniază reprezentanții CEC.

În comuna Bubuieci, municipiul Chișinău au avut loc alegeri repetate la funcția de primar al localității, după ce rezultatele scrutinului din 5 noiembrie 2023 au fost anulate, iar primarul ales a fost scos din cursa electorală.

Este vorba despre Leonid Umaneţ, candidatul partidului Mişcarea Alternativa Naţională (MAN), care a obținut 50.75% din sufragii în turul doi de scrutin al alegerilor locale generale din 5 noiembrie.

El nu a avut dreptul să participe la alegeri, după ce Curtea de Apel a emis o decizie, menținută prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 22 decembrie 2023, prin care s-a stabilit caracterul ilegal al actului administrativ de înregistrare a lui Leonid Umaneț în cursa electorală, în lipsa unui act care să dovedească că a absolvit programul de studii medii de cultură generală.