Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Canada îi va sancționa pe…

Canada îi va sancționa pe oligarhii ruși care vor încerca să destabilizeze R. Moldova, susține ministra de externe a Canadei

Imagine-simbol

Canada îi va sancționa pe oligarhii ruși care încearcă să se amestece în afacerile R. Moldova, a declarat joi ministra afacerilor externe a Canadei Melanie Joly, transmite Reuters.

Anunțul a fost făcut în timp ce în R. Moldova se desfășoară Summitul Comunității Politice Europene (CPE). La întâlnire participă aproximativ 50 de președinți, prim-miniştri şi înalți oficiali europeni, inclusiv liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În timpul evenimentului, NATO monitorizează spațiul aerian de deasupra Moldovei. Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

De la începutul războiului în Ucraina, Canada, alături de UE, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, au impus mai multe sancțiuni împotriva companiilor ruse și a persoanelor din Rusia și Belarus, care au susținut atacul Rusiei împotriva Ucrainei.

OFICIAL: Șor, Cavcaliuc, Tauber, Plahotniuc și Chaika – sancționați de UE

Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a anunțat adoptarea, la 30 mai 2023, de către Consiliul Afaceri Generale al UE, a primelor listări de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, creat la propunerea ministrului român de externe, înaintată la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din februarie 2023.

Ilan Șor, Gherghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika sancționați de comunitatea europeană pentru că ar fi responsabili de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.