• Avocatul Poporului: „Organizarea unor alegeri democratice este imposibilă fără respectarea drepturilor omului’’

  Avocatul Poporului: „Organizarea unor alegeri democratice este imposibilă fără respectarea drepturilor omului’’
  vizualizări
  23 februarie 2019 | 10:39

  În contextul alegerilor din 24 februarie curent, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, precizează într-un comunicat de presă care este importanța desfășurării unui scrutin parlamentar corect și transparent, prin asigurarea dreptului de vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

  Ombudsmanul susține că, respectarea acestor cinci principii ale patrimoniului electoral european este esenţială democraţiei. Organizarea unor alegeri democratice este imposibilă fără respectarea drepturilor omului, în special a libertăţii de exprimare şi a presei, a libertăţii de întrunire şi asociere pentru scopuri politice.

  Sistemului mixt de vot va constitui un examen pentru toți

  „Organizarea și desfășurarea scrutinului parlamentar în condițiile sistemului mixt de vot va constitui un examen pentru toți actorii implicați în procesul electoral: autorități, concurenți electorali, cetățeni cu dreptul de vot, observatori naționali și internaționali. Procedura de votare joacă un rol vital în procesul alegerilor deoarece în timpul acesteia pot fi comise fraude electorale. Libertatea votului permite alegătorului de a-și forma de sine stătător opinia în privința concurentului electoral pentru care dorește să voteze. Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra acestuia pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum și pentru a-l împiedica să-și exprime voința în mod independent,” menţionează Mihail Cotorobai.

  Ombudsmanul mai amintește de faptul că, potrivit Codului bunelor practici în materie electorală, elaborat de Comisia de la Veneția, „numai transparenţa, imparţialitatea şi independenţa faţă de orice manipulare politică vor asigura o bună administrare a procesului electoral, începând cu perioada pre-electorală și până la finalizarea procesării rezultatelor.”

  În comunicat se evidenţiază importanţa de a i se acorda fiecărui alegător dreptul la doar un singur vot care să aibă putere juridică egală. În acest scop, Ombudsmanul îndeamnă instituțiile cu atribuții de organizare a alegerilor să întreprindă acțiunile necesare pentru a nu admite ca alegătorul să voteze mai mult de o singură dată și în mai multe locuri.

  Mihail Cotorobai cheamă cetățenii să manifeste responsabilitate civică și să participe la actul democratic din 24 februarie, iar pe concurenții electorali – să dea dovadă de corectitudine, respect reciproc și să se abțină de la acțiuni care ar putea afecta exercițiul electoral.

  Ombudsmanul se mai adresează concurenților electorali cu îndemnul să acționeze în spiritul principiilor democratice, indiferent de rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie, să nu admită implicarea simpatizaților săi în acțiuni violente și intimidări.

  În acelaşi context se face apel la reprezentanții organelor de drept, să asigure securitatea și siguranța persoanelor în ziua alegerilor și în perioada imediat următoare, pentru a evita destabilizarea ordinii și securității publice.

  Avocatul Poporului mai informează că a monitorizat campania electorală și va monitoriza în continuare procesul de votare din ziua alegerilor și va face, la necesitate, demersurile corespunzătoare conform atribuțiilor oferite de legislația națională și standardele internaționale.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Donald Trump a purtat mască de protecție în public, pentru prima oară de la debutul pandemiei de COVID-19

  Pentru prima oară de la începutul pandemiei, președintele Donald Trump a purtat o mască de protecție în public. El a mers la un spital militar de lângă Washington ca să discute cu militarii aflați acolo în…
  Donald Trump a purtat mască de protecție în public, pentru prima oară de la debutul pandemiei de COVID-19

  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acți…
  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni