Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   AUDIO/ Limbajul licențios folosit de…

AUDIO Limbajul licențios folosit de președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în raport cu delegația UE venită la Chișinău și polițiștii care asigurau ordinea în fața Președinției: „Să nu vină b*ea. N-au ce căuta na*ui aici”

Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și unul dintre liderii protestatarilor din fața Președinției și a Parlamentului, ar fi intenționat să intre vineri, 30 septembrie, împreună cu alți protestatari, în curtea Președinției, unde urma să aibă loc o conferința de presă comună susținută de președinta Maia Sandu și Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn. Fiind împiedicat de polițiști să intre în curtea Președinției, Țurcanu a folosit cuvinte obscene în raport cu oamenii legii și delegația UE, rezultă dintr-o înregistrare audio obținută de ZdG. După această discuție, Dinu Țurcanu a fost condus la Inspectoratul de Poliție (IP) Buiucani pentru documentare. Înregistrarea audio cuprinde și momentul reținerii acestuia.

În înregistrarea audio, Dinu Țurcanu se arată nemulțumit de vizita Comisarului european Johannes Hahn în R. Moldova, spunând că „nu are ce căuta aici”.

Dinu Țurcanu: H*li toată asta bl*a? Gata, aici îi protest, îi anunțat din timp, să nu vină bl*a. N-au ce căuta na*ui aici.
Polițist: Cine?
Dinu Țurcanu: Ăștia care vin. La p**ă i-am văzut. Aici îi gata, Marin, vseo.

Mai jos puteți asculta întreaga discuție dintre Țurcanu și oamenii legii, înainte ca acesta să fie condus pentru documentare la IP Buiucani.

Vineri, 30 septembrie, Inspectoratul General al Poliției anunța că un grup de protestatari „împreună cu unul dintre organizatorii acțiunii de protest (președintele r. Orhei), Dinu Țurcanu, având intenția de a intra în curtea Președinției și de a periclita activitatea instituției, au fost stopați de forțele de ordine antrenate la menținerea ordinei și securității publice. Angajații poliției de nenumărate ori l-au somat pe Dinu Țurcan cât și pe participanți să renunțe la intențiile lor, dar aceștia nu s-au conformat cerințelor legale. Pentru nesubordonarea cu rea-voinţă dispoziţiei sau cererii legitime ale colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, cât și ultragierea colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, opunerea de rezistenţă, acesta a fost condus la Inspectoratul de poliție Buiucani pentru documentare”.

Poliția mai anunța că pe acest caz a fost inițiată o procedură contravențională pentru stabilirea tuturor circumstanțele.

Începând cu data de 18 septembrie, Partidul Șor organizează proteste anti-guvernare în scuarul Parlamentului, unde au fost instalate câteva zeci de corturi.

ZdG a dezvăluit, într-o anchetă recentă, cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți oamenii pentru a participa la protestele Partidului Șor. Patru reporteri ai Ziarului de Gardă s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile, au documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”. Tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Vedeți ancheta video mai jos: