Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Atac asupra ZdG: o cronică…

Atac asupra ZdG: o cronică fără sfârşit

26 aprilie 2011 – ZdG: o răfuială pentru multiplele articole de investigaţie

Redacţia Ziarului de Gardă (ZdG) a fost supusă unui atac de imagine fără precedent. Cerem organelor de drept să investigheze cazul, iar instituţiilor internaţionale — protecţie.

În Chişinău, dar şi în alte localităţi ale R. Moldova au fost distribuite ziare ilegale, tipărite în mod criminal, care conţin logoul, corpul de literă, numele de rubrici ale ZdG, dar cu un conţinut impropriu, manipulator şi denigrator pentru imaginea publicaţiei.

Este vorba despre o tipăritură în format A3, cu denumirea de ZdC – având o singură literă schimbată (G înlocuit cu C), care foloseşte toate însemnele ZdG, utilizate din iulie 2004, de la momentul lansării, inclusiv pe cele din caseta logoului – «Săptămânal Independent de Investigaţii», www.zdc.md. În interior, se face uz de rubricile Ziarului de Gardă, dar şi de însemnele caracteristice, inlclusiv de titlul suplimentului de satiră, numit în original «Circ în TramVai!», în tipăritura cu pricina fiind denumit «Circ în Troleibuz».

ZdC abundă în atacuri politice murdare asupra unui partid şi, în fond, asupra actualului primar de Chişinău, tot acolo fiind promovată imaginea pozitivă a doi membri ai PLDM. Ediţia în cauză prezintă doar nume reportericeşti şi date redacţionale false, inclusiv adresa redacţiei, numerele de telefon, adresele electronice. Nu sunt prezentate date corecte cu privire la editor şi la tipografia care a executat comanda.

Echipa ZdG califică această acţiune ca pe un atac la imaginea publicaţiei care, pe parcursul a 7 ani de existenţă, a evitat partizanatul politic şi a oferit cititorilor săi transparenţă maximă cu privire la echipă, tipografie, tiraj, etc. Redacţia consideră că acest gest este unul de răfuială pentru multiplele articole de investigaţie publicate de ZdG, care a fost supus în repetate rânduri ameninţărilor electronice şi telefonice.

Cerem susţinerea comunităţii media din R. Moldova în elucidarea acestei situaţii şi sprijinul comunităţii internaţionale pentru protecţia unei echipe de reporteri care îşi îndeplinesc munca jurnalistică în exclusivitate pe principii deontologice.
Echipa ZdG

26 aprilie 2011 – MAI, SIS, CEC, PG — sesizate oficial

Redacţia Săptămânalului Independent de Investigaţii Ziarul de Gardă a sesizat oficial Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală, Ministerul de Interne, SIS şi CEC pe marginea falsului editorial lansat în scopul denigrării şi compromiterii politicii editoriale a publicaţiei.

Redacţia solicită investigarea cazului şi identificarea autorului acestui fals mediatic, tipografia la care a fost tipărit acesta, resursele financiare din care a fost produs.

27 aprilie 2011 – Falsul ziar «ZdC» nu se înscrie în conceptul luptei politice

PLDM a sesizat Procuratura Generală, MAI şi CEC în legătură cu aşa zisul produs mediatic «ZdC», a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă coordonatorul staff-ului electoral al PLDM, Vadim Pistrinciuc, care a catalogat tipăritura «ZdC» drept «o diversiune mediatică ce nu se înscrie în conceptul luptei politice, o sfidare a mai multor norme legale».
Pistrinciuc a menţionat că tipăritura este un atac fără precedent asupra imaginii săptămânalului Ziarul de Gardă, care şi-a demonstrat pe parcursul existenţei sale verticalitatea, neangajarea şi profesionismul.

Coordonatorul de campanie a menţionat că deţine informaţii precum că tipăritura, care foloseşte ilegal logoul şi alte însemne ale Ziarului de Gardă, este distribuită în cutiile poştale de minori, ceea ce contravine legislaţiei.

27 aprilie 2011 – Declaraţie de condamnare

Asociaţia Presei Independente (API) condamnă atacul de imagine asupra publicaţiei de investigaţie Ziarul de Gardă, membru al API. Ţinuta grafică, logotipul şi corpul de litere ale ZdG au fost utilizate în scopuri vădit electorale şi defăimătoare, prin editarea unei tipărituri intitulată «ZdC Ziarul de Chişinău».

API cere MAI, Procuraturii Generale şi CEC să investigheze operativ acest caz şi să anunţe public cine sunt autorii şi cine a comandat acest atac împotriva presei independente.

27 aprilie 2011 – „Mâine dimineaţă cazul ZdG va fi elucidat”

Au trecut mai mult de 24 de ore din momentul în care ZdG a sesizat organele de drept în legătură cu clona ilegală a publicaţiei. Până la această oră mai multe instituţii media au abordat subiectul, dar instituţiile de drept nu au oferit informaţii clare despre o eventuală anchetă şi despre versiunile oficiale.

ZdG a fost vizitată de un ofiţer SIS care a solicitat mai multe informaţii şi detalii cu privire la acest caz, declarând că va reveni cât de curând va avea noutăţi. Surse confidenţiale ne-au informat că ar fi fost arestate câteva persoane bănuite de implicare în fabricarea şi distribuirea acestui fals. Contactat de ZdG, purtătorul de cuvânt al MAI, Chiril Moţpan a declarat că nu deţine informaţii cu privire la persoanele reţinute, dar că «mâine, la prima oră, vom avea date despre acest caz».

27 aprilie 2011 – PG a expediat sesizarea la MAI

Procuratura Generală a expediat sesizarea ZdG la MAI, pentru a fi investgată „după competenţe”.

28 aprilie 2011 – Vlad Filat: cazul ZdG/PLDM/PL/ZdC nu a fost discutat azi la MAI

În timpul vizitei la MAI, premierul Vlad Filat, împreună cu ministrul de Interne, Alexei Roibu, au vorbit, la solicitarea ZdG, despre noutăţile privind investigarea cazului «ZdC». Ministrul a calificat cazul drept „încălcare a ordinii publice”. Ei au recunoscut că, în timpul întrevederii, subiectul nu a fost discutat, dar că acest caz va fi investigat.

3 mai 2011 – CEC cere elucidarea cazului ZdG/ZdC până la 5 iunie

Comisia Electorală Centrală a remis o sesizare în adresa MAI, în care solicită «să investigaţi acest caz în termen restrâns (până la încheierea perioadei electorale) şi să ne informaţi despre rezultatele anchetei pentru a întreprinde măsurile impuse de lege».

Sesizarea este semnată de către preşedintele CEC, Iurie Ciocan.

3 mai 2011 – Cazul ZdG/ZdC încă nu a fost calificat de MAI

MAI ne-a informat că pe parcursul zilei de astăzi urmează să fie calificată acţiunea de scriere, tipărire şi distribuire ilegală a ZdC.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Chiril Moţpan a declarat pentru ZdG că abia «azi au fost derulate careva acţiuni care vor scoate la iveală acest fals», urmând ca aceste acţiuni să fie probate legal.

Moţpan susţine că, pe parcursul zilei de astăzi, «urmează să fie calificată acţiunea», după care MAI va face publice rezultatele investigaţiilor.

Chiril Moţpan a mai declarat că pe acest caz nu a fost reţinută nicio persoana. «Nu poate fi vorba de arestări sau reţineri. Întâi trebuie calificată infracţiunea ca penală sau administrativă», a declarat el.

4 mai 2011 – SIS: Veţi fi primii care veţi afla

„Atunci când vom avea noutăţi, veţi fi primii care le veţi afla”, ne-a declarat ofiţerul SIS la 8 zile de la vizita în redacţie.

4 mai 2011 – MAI: A apărut „cazul Godea”

„Astăzi încă nu avem nicio noutate, deoarece a apărut un caz nou, „cazul Godea”, care ne preocupă acum”, ne-au declarat responsabili de la MAI.