Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Apreciem că Președinția a ales…

„Apreciem că Președinția a ales o opțiune constituțională pentru situația în care ne aflăm”. Reacția PDM după ce Natalia Gavrilița a fost desemnată prim-ministră a R. Moldova

După ce președinta Maia Sandu a propus-o pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră a R. Moldova miercuri, 27 ianuarie, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a venit cu reacție în acest sens.

„Am văzut candidatura propusă astăzi de președintă pentru funcția de premier. Apreciem că Președinția a ales o opțiune constituțională pentru situația în care ne aflăm, în ciuda propunerilor fantasmagorice care existau în societate. Am urmărit activitatea dnei Gavrilița în calitate de ministru al Finanțelor și urmează să vedem componența cabinetului de miniștri propus de aceasta. Considerăm însă absolut necesară o discuție cu președintele și cu premierul desemnat, pentru a înțelege adevăratele intenții ale acestei mișcări, iar ulterior vom decide, împreună cu echipa, care vor fi acțiunile noastre”, a spus Pavel Filip într-o postare pe Facebook.

Natalia Gavrilița este propunerea președintei Maia Sandu la funcția de premier al R. Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 27 ianuarie, în cadrul unui briefing de presă de către președinta Maia Sandu.

Am luat decizia astăzi să înaintez drept candidat la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavrilița, un om în care am încredere, o profesionistă integră și responsabilă. I-am dat doamnei Gavrilița sarcina sa creeze echipa guvernamentală și să pregătească un program de guvernare axat pe dezvoltarea economică și pe curățarea instituțiilor statului de corupție.

În continuare consider că alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale pentru a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit. Cetățenii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă deputații și să se facă o majoritate responsabilă care să lucreze în următorul parlament în interesul cetățenilor. Acum fracțiunile din parlament vor avea posibilitatea ca să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri parlamentare anticipate sau dacă umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”, a declarat Sandu.

Anterior, Natalia Gavrilița a ocupat funcția de ministră a Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Natalia Gavrilița este directoare generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. În 2013-2015, a fost angajată la Chișinău, la Ministerul Educației, fiind secretară de stat și șefă a Cabinetului. În 2009-2013, a activat la Oxford Policy Management ca manager de portofoliu și consultant superior. Înainte de asta a fost angajată în Guvern, șefă a departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor. În 2007-2008, a lucrat la Ministerul Economiei și Comerțului, în calitate de șefă a departamentului pentru politici și dezvoltare macroeconomică. Până a ajunge în Guvern, a activat la mai multe instituții din străinătate.