Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrei Năstase: „Astăzi, în Parlamentul…

Andrei Năstase: „Astăzi, în Parlamentul R. Moldova, s-a produs o disperată și finală tentativă de restaurație a regimului oligarhilor și bandiților”

Foto: Facebook/ Andrei Năstase

„Astăzi, în Parlamentul R. Moldova, în cadrul unui troc cu doi actori, s-a produs o disperată și finală tentativă de restaurație a regimului oligarhilor și bandiților care au jefuit și umilit Moldova”. Declarația aparține liderului Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, după ce deputații PSRM – ȘOR au aprobat o decizie cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului din 16 august 2019 privind numirea unui judecător la CC.

Năstase susține că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul de la Chișinău „nu este altceva decât prohodul unui regim care a pus în paranteze democrația, adevărul și demnitatea poporului nostru”.

„În calitate de inițiator al Hotărârii Parlamentului privind starea de captivitate a statului emisă în iunie 2019 și președinte al Platformei DA am spus încă de anul trecut că între Constituție și ceea ce reprezintă astăzi majoritatea Dodon-Șor va sta întotdeauna poporul, pentru că acesta, ajuns la capătul răbdării și a suferinței, își dorește să trăiască normal în propria lui țară.

Disperarea cu care se încearcă să se împiedice deznodământul politic, final și fatal pentru această majoritate toxică, nu face altceva decât să măsoare oportunismul cu care aceștia, dar și secondanții lor populiști au abordat de fiecare dată adevăratele nevoi și dorințe ale oamenilor Moldovei. Platforma Demnitate și Adevăr, partidul născut de oameni și pentru oameni, e alături de poporul deșteptat al țării, de dorința lui sinceră pentru schimbare, pentru o Moldovă fără hoți și hoție. Și așa va fi”, a declarat Năstase.

Vineri, 23 aprilie, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR și cei din platforma PRO Moldova, condusă de Andrian Candu, au aprobat o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.

Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC). Împreună cu socialiștii și cei din Partidul ȘOR, au votat și deputații grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu.

Acțiunile socialiștilor vin în condițiile în care vineri, 23 aprilie, tot ei, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.

Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.