Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Analistul Igor Boțan, despre vizita…

Analistul Igor Boțan, despre vizita PSRM la Moscova: „Este o mișcare demonstrativă”

În timp ce Blocul ACUM susține că cei 35 deputați socialiști au mers la Moscova pentru a coordona o eventuală coaliție parlamentară, analistul politic, Igor Boțan, susține că vizita fracțiunii PSRM la Moscova în această perioadă este o mișcare „plină de simbolism”, etalată în contextul unor eventuale alegeri anticipate.

„Prin ceea ce se întâmplă, asistăm la un fenomen pe care toată lumea l-a intuit. PSRM dorește să fie perceput ca o forță politică care pledează pentru apropierea R. Moldova de spațiul euroasiatic. Trebuie să recunoaștem că acest lucru nu e de mirare pentru că în programul politic al fracțiunii se spune foarte clar că formațiunea pledează pentru anularea Acordului de asociere și aderarea R. Moldova la Uniunea economică euroasiatică. În același program se vorbește și despre biserica ortodoxă, care trebuie să devină un fel de fundament al societății. Vedem că PSRM vrea să copieze într-un fel percepțiile ideologice ale partidului „Edinaia Rossia” din Federația Rusă”, susține Igor Boțan.

Potrivit analistului, vizita socialiștilor la Moscova este o mișcare demonstrativă, însă nu poate fi exclus și faptul că la Moscova s-au purtat discuții care au vizat eventualele coaliții.

La doar câteva zile distanță după ce președintele Igor Dodon s-a aflat la Moscova, cei 35 de deputați socialiști, în frunte cu președintele fracțiunii, Zinaida Greceanîi, au efectuat și ei o vizită de o zi în capitala Federației Ruse.

Anterior, Greceanîi a declarat că deputații socialiști au mers la Moscova la invitația conducerii Dumei de Stat a Federației Ruse, iar astfel de vizite nu sunt organizate pentru prima dată. Totodată, fracțiunea a mers in corpore în Rusia în contextul în care PSRM cooperează îndeaproape cu partidele politice din Duma de Stat a Federației Ruse.