Alegeri parlamentare și locale în aceeași zi: Opiniile specialiștilor

Alegeri parlamentare și locale în aceeași zi: Opiniile specialiștilor
6 vizualizări
24 iulie 2019 | 10:42

După ce trei deputați aleși în circumscripții uninominale și-au depus în această lună mandatul, în spațiul public se vorbește despre opțiunea de a organiza alegeri locale și parlamentare noi în aceeași zi, la 20 octombrie. Legislația nu interzice acest lucru. Totodată, opiniile sunt împărțite: în timp ce unii spun că astfel vor fi economisiți bani, alții subliniază faptul că în circumscripția nr. 33 va fi mai dificil, deoarece în suburbii sunt distribuite patru buletine la scrutinul local.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Maxim Lebedinschi, a refuzat să ne spună dacă cele două scrutine vor fi organizate în aceeași zi, menționând că este „prematur” să se discute despre stabilirea datei.

„În primul rând, noi nu am primit hotărârea Parlamentului cu privire la vacanțele funcțiilor de deputat și atât timp cât nu a fost aprobat acest document, în corespundere cu Codul electoral (CE), suntem în incapacitate de a ne expune asupra unei eventualități a legii. Imediat ce Parlamentul va adopta hotărârile de vacanțe a funcțiilor, CEC va reveni cu soluționarea problemei date. Până atunci este prematur să discutăm cu privire la stabilirea datei alegerilor”, a declarat Lebedinschi pentru ZdG.

Fosta președintă a CEC, Alina Russu, precizează că defășurarea a două tipuri de alegeri este posibilă, dar atenționează despre complexitatea procedurii pentru circumscripția nr. 33.

„În condițiile actuale ale normelor Codului electoral, CEC stabilește data desfășurării alegerilor noi în circumscripțiile menționate, care trebuie să aibă loc peste cel puțin 60 de zile (de la adoptarea deciziei) și nu mai târziu de trei luni de la vacanța funcției de deputat. CE nu stabilește vreo prohibiție privind comasarea acestor scrutine, dar trebuie de ținut cont de complexitatea procedurilor electorale pentru circumscripția nr. 33, unde vor fi patru buletine de vot și patru procese-verbale pentru alegerile locale”, a spus Russu.

O opinie similară are și Pavel Postică, directorul Programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul asociației „Promo-LEX”.

„Tehnic e posibil. Practic nu ar fi recomandabil. Alegătorii din suburbii la locale primesc și asa patru buletine, respectiv, cu parlamentare ar fi tocmai cinci. Diferă structura organelor electorale si transportarea buletinelor către ele după votare. Referitor la termenul de trei luni, noi nu avem Curte Constituțională (CC), care să constate vacanța funcției, după care deja pot fi organizate alegeri parlamentare parțiale. Vom putea vorbi despre acest termen doar după ce vom avea CC”, a subliniat Postică.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că organizarea celor două tipuri de alegeri la 20 octombrie este o idee bună, deoarece ar contribui la economisirea banilor.

„Am văzut la dezbateri că s-au propus și alte variante, care, după mine, depășesc cadrul legal: anularea mandatelor, să nu se desfășoare alegeri, redistribuirea acestor mandate conform unei formule: de pe liste să se transfere dincolo, ceea ce cred că nu este tocmai legal. Alegerile au avut loc, așa cum au fost ele, au fost recunoscute, respectiv, dacă s-au eliberat mandatele, trebuie să fie alegeri noi în acele circumscripții. Nu sunt jurist, dar cred că este unica soluție legală în aceste circumstanțe. Cred că este o situație favorabilă să aibă loc în aceeași zi, pentru că nu e tocmai mare distanța de la eliberarea mandatelor și, respectiv, se reduc considerabil cheltuielile”, a afirmat Ciobanu.

Comentatorul politic menționează că pentru alegătorii din Chișinău nu va fi o problemă, deoarece ei știu „să facă o distincție corectă dintre scrutinul local și cel parlamentar”.

Totodată, acesta anticipează că mandatul din circumscripția din regiunea transnistreană va reveni unui candidat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar celelalte două fotolii vor câștigate de către candidații înaintați de blocul ACUM.

La 8 iulie curent, deputații Andrei Năstase și Maia Sandu, aleși în circumscripțiile uninominale nr. 33 și 50, au renunțat la mandatul de deputat în favoarea fotoliilor din Guvern. La 17 iulie, Viorel Melnic, care a ajuns în Legislativ fiind ales în circumscripția uninominală nr. 48, a anunțat că își depune mandatul.

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Procurorul general rămâne supărat pe presă, dar refuză să dea nume

Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova rămâne supărat pe presă, dar refuză să dea nume. El consideră că „unii figuranți ai investigațiilor procurorilor dispun de sume enorme de bani, care sunt folosi…
Procurorul general rămâne supărat pe presă, dar refuză să dea nume

Lupu promite majoritate parlamentară și “lucruri concrete” până luni, 11 ianuarie

Marian Lupu, președintele PD spune că, până lunea viitoare, va fi creată o majoritate parlamentară, care va propune un nou candidat la funția de premier șefului statului.
Lupu promite majoritate parlamentară și “lucruri concrete” până luni, 11 ianuarie

DOC/ CSM, obligat de Curtea de Apel Chișinău să convoace Adunarea generală a judecătorilor

Curtea de Apel Chișinău a obligat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, la care ar urma să fie examinat subiectul cu privire la ridicarea mandate…
DOC/ CSM, obligat de Curtea de Apel Chișinău să convoace Adunarea generală a judecătorilor

DOC/ Averea „candidatului clonă”. Andrei Nastas a strâns peste 800 de mii de lei la nuntă

Candidatul independent Andrei Nastas, care va participa la alegerile parlamentare în aceeași circumscripție cu Andrei Năstase, liderul Platformei DA, și-a declarat la CEC averile. Jurist de profesie, Andrei Nas…
DOC/ Averea „candidatului clonă”. Andrei Nastas a strâns peste 800 de mii de lei la nuntă

Președintele Centrului de Resurse Juridice: Reforma justiției a început doar pe hârtie. Ce spune ministrul justiției

Invitat recent în cadrul emisiunii “Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova, ministrul justiției, Vladimir Cebotari a fost întrebat despre problema corupției în R. Moldova și mersul reformei justiț…
Președintele Centrului de Resurse Juridice: Reforma justiției a început doar pe hârtie. Ce spune ministrul justiției

Vlad Bilețchi va candida la alegerile parlamentare pe listele Partidului Liberal

Președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele Partidului Liberal. Potrivit lui Bilețchi, decizia vine în urma apelului lansat de președin…
Vlad Bilețchi va candida la alegerile parlamentare pe listele Partidului Liberal