Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   40 de lideri europeni și-au…

40 de lideri europeni și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de R. Moldova pe 1 iunie

40 din cei 50 de lideri invitați și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de R. Moldova în data de 1 iunie 2023. Printre aceștia se numără președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte, premierul Belgiei, Alexander de Croo și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, vor veni în R. Moldova și președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Spaniei,  Pedro Sánchez, prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, prim-ministra Italiei, Georgia Meloni, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Peste 200 de jurnaliști internaționali și-au exprimat intenția de a reflecta evenimentul din 1 iunie. Până în prezent au fost recepționate solicitări de acreditare de la instituții de media și jurnaliști din 23 de țări, inclusiv Franța, Marea Britanie, Belgia, Suedia, Spania, Grecia, Statele Unite ale Americii și Japonia. Termenul-limită de acreditare este data de 18 mai, ora 23:59. 

În perioada evenimentului, pentru a asigura securitatea oficialilor europeni, vor fi aplicate cele mai înalte standarde internaționale în domeniu. Măsurile de securitate vor fi adoptate și aplicate în mod gradual, în funcție de evoluția evenimentului, astfel încât impactul asupra vieții cotidiene să fie minim și doar pentru perioade scurte de timp. Populația va fi informată în avans despre eventualele restricții.

La 1 iunie, spațiul aerian va fi sistat pentru a primi în regim de siguranță un număr mare de aeronave ale demnitarilor străini. Serviciile de securitate au elaborat un algoritm de aterizare și relocare a aeronavelor și au pregătit scenarii de rezervă în cazul în care nu va fi posibilă aterizarea pe aeroportul Chișinău.

Autoritățile responsabile de securitatea națională desfășoară în aceste zile exerciții de antrenament, în cadrul cărora polițiștii de patrulare exersează strategii de asigurare a securității în timpul deplasării delegațiilor străine. Peste 300 de polițiști participă la acțiunea simulare, pentru a testa modul de gestionare a unui eveniment de asemenea anvergură.

Summitul Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, va avea loc în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.