Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Platforma „Pentru Moldova” anunță că…

Platforma „Pentru Moldova” anunță că nu va susține inițiativa Guvernului de impozitarea coletelor poștale din străinătate

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” condamnă propunerea Guvernului de a reduce limita neimpozabilă pentru coletele din străinătate de la 200 la 100 de euro. Reprezentanții Platformei susțin că, dacă inițiativa va fi aprobată de Parlament, aceștia vor veni cu un amendament prin care vor propune revenirea la limita neimpozabilă de 300 de euro așa cum a fost până în anul 2019.

Deputații Platformei susțin că „această propunere este îndreptată împotriva cetățenilor” și că pe aceștia i-ar afecta și mai mult în condițiile situației epidemiologice actuale.

„Înțelegem că Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a acoperi găurile din buget, dar nu putem accepta ca Guvernul să majoreze veniturile prin a le scoate din buzunarul cetățenilor, care și așa este slăbit de pandemie și criza cauzată de aceasta. Motivul invocat de către Ministerul Finanțelor care încearcă să se alinieze la practica europeană, unde limita neimpozabilă este de 22 de euro nu rezistă nici unei critici. Intenția Ministerului Finanțelor va afecta cu atât mai mult cetățenii în condițiile pandemiei, când nu pot merge peste hotare să facă cumpărături, iar pentru cele online, vor trebui să achite taxe”, a declarat deputata Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Eleonora Graur.

Graur susține că amendamentul propus de Platformă nu va afecta comercianții interni.

„Noi vom propune ca bunurile mai scumpe de 300 de euro să fie impozitate doar pentru mărfurile care depășesc această sumă. Noi considerăm că amendamentul nostru nu va afecta comercianții interni”, a menționat deputata.

Începând cu anul 2021, limita neimpozabilă pentru bunurile introduse prin intermediul trimiterilor poștale internaționale ar putea fi de 100 de euro. Propunerea se regăsește în Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 care urmează să fie propus Parlamentului până la finalul anului 2020.

Inițiativa a fost criticată și a stârnit un val de indignare pe rețelele sociale. În replică, Ministerul Finanțelor al R. Moldova a reacționat, a acuzat mass-media de dezinformare și a spus că măsura a fost luată pentru dezvoltarea comerțului online din Republica Moldova.

Până în anul 2019 limita neimpozabilă pentru coletele din străinătate era de 300 de euro. Ulterior, aceasta a fost micșorată până la 200 de euro.