Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pfizer anunță că vaccinul său…

Pfizer anunță că vaccinul său anti-COVID-19 este sigur și are o rată de eficiență de 95%

Gigantul american Pfizer a prezentat noi concluzii privind vaccinul anti-COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu partenerii săi din Germania, compania BioNTech. Astfel, ultimele cercetări arată că preparatul este sigur și are o eficiență de 95%, transmite New York Times.

Astfel, datele ultimei faze ale testării arată că vaccinul a prevenit dezvoltarea virusului în forme ușoare sau medii și că a fost eficentă în 94% din testările la bătrâni, segmentul de vârstă ce mai afectat de boală și care nu răspundeau la alte vaccine.

Potrivit publicației, responsabilii companiei spun că vor solicita aprobarea autorităților americane de a folosi vaccinul în următoarele zile, iar până la sfârșitul anului ar putea livra circa 50 de milioane de doze, iar pentru anul viitor planifică producerea altor 1,3 miliarde de vaccine.

Testele Pfizer și BioNTech au fost realizate pe un eșantion de 44 de mii de voluntari. Jumătate din ei au primit vaccinul, în timp ce cealaltă jumătate au primit o doză placebo care conținea apă sau sare. Ulterior, cercetătorii au așteptat să vadă câți din participanții la studiu s-au îmbolnăvit.

Din întreg eșantionul au fost înregistrate 170 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, dintre care 162 în grupul placebo și 8 dintre cei vaccinați. Din cele 10 cazuri mai grave, 8 au primit placebo.

Concluziile Pfizer și BioNTech arată că vaccinul a obținut rezultate consistente indiferent de vârstă, rasă sau etnie. Cel mai întâlnit efect advers a fost oboseala, 3,7% din voluntari epuizare după ce au primit a doua doză, iar 2 % din voluntari s-au plâns pe dureri de cap. Adulții mai în vârstă, susțin companiile, au raportat și mai puține efecte adverse.

Akiko Iwasaki, un imunologist de la Universitatea Yale s-a arătat impresionată de rezultatele vaccinului în special în cadrul populației îmbătrânite. „Știm de la alte vaccine că este destul de dificil de obținut imunitate la grupuri de populație mai în vârstă, iar cele 94% de eficacitate obținut este remarcabil”, a opinat profesoarea citată de New York Times.