Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumenta…

Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumenta dosarul lui Igor Dodon, nu mai lucrează la Procuratura Anticorupție. Precizările PA

Procuratura Anticorupție (PA) a emis un comunicat în care vine cu precizări referitor la procurorii delegați în PA, explicând de ce procurorul Petru Iarmaliuc, care instrumenta dosarul lui Igor Dodon, nu mai lucrează pentru instituție, informație confirmată anterior de PA pentru NewsMaker.

La 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură legea nr. 200, pentru modificarea unor acte normative, care a schimbat procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate. Mai exact, procurorii delegați sunt obligați să întrunească condițiile pentru numirea în funcție de procuror în Procuratura Anticorupție, inclusiv minimum 4 ani de activitate.

La momentul când a intrat în vigoare această modificare, în Procuratura Anticorupție activau zece procurori delegați din alte procuraturi, dintre care doi procurori au peste 3 ani, dar mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc. Din aceste considerente, după consultare cu procurora-șefă Anticorupție, Procurorul General a sistat delegarea acestor procurori care nu întrunesc noile condiții legislative.

„Procuratura Anticorupție va asigura desemnarea altor procurori să acopere responsabilitățile pe dosarele care erau în gestiunea acestor procurori. Dar această modificare legislativă îngreunează activitatea Procuraturii Anticorupție, care mereu s-a bazat pe efortul și munca depusă de tineri procurori delegați din alte procuraturi care nu au 4 ani de activate, dar care deseori sunt numiți în funcție prin concurs după o perioadă de delegare în care obțin experiența și pregătirea pentru funcția de procuror anticorupție. Cei cinci procurori anticorupție numiți în funcție toamna trecută după concurs au fost toți tineri procurori delegați la Procuratura Anticorupție din alte procuraturi”, explică PA.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, o soluție pentru a mări numărul de candidați care întrunesc condițiile să devină parte din echipa PA pe funcție sau prin delegare ar fi să modificăm legea cu privire la procuratură să permitem procurori cu o vechime de 3 ani să candideze la aceste funcții (Legea nr. 3/2016, art. 20 alin. (4)). „Dacă ne dorim o Procuratură Anticorupție reformată cu o reputație și energie nouă, trebuie să promovăm mecanisme de a construi această instituție”, conchide instituția.

Anterior, serviciul de presă al PA a confirmat pentru NewsMaker informația că Procuratura Anticorupție va desemna un alt procuror care va instrumenta dosarul în care este vizat Igor Dodon.