Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste patru sute de locuințe…

Peste patru sute de locuințe sociale vor fi construite în 12 localități ale R. Moldova în baza unui împrumut în valoare de 20 de milioane euro 

Blocul în construcție din Rezina. Foto: ZdG

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi un împrumut de 20 de milioane de euro în cadrul Proiectului de construcție a locuințelor sociale, Faza III, a anunțat astăzi, 23 martie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale într-un comunicat de presă.

Totodată, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi un grant de 1 milion de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, iar un grant de 6 milioane de euro vor fi oferit de la Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică, cu un cost total al proiectului de 34 milioane de euro.

Astfel, vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale R. Moldova, care vor asigura circa 1600 beneficiari. De asemenea, banii vor fi investiți și în renovarea și modernizarea căminelor studențești din 4 localități, dar și construcția caselor pentru bătrâni din 16 localități.

„Un aspect cheie îl reprezintă colaborarea cu autoritățile publice locale în vederea gestionării corecte a locuințelor și evidența centralizată atât a locuințelor construite, cât și a fluxului de beneficiari. În acest scop va fi efectuată o evaluare a construcțiilor publice existente și nefolosite din toată țara, pentru a cunoaște dacă acestea pot fi reconstruite și transformate în locuințe sociale sau renovate și finalizate pentru a fi oferite, după necesitate, familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale. Autoritățile publice locale care vor aplica la Proiect vor aloca contribuția de circa 7 mil. euro, acesta fiind formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect” se arată în comunicat.

Proiectul are ca obiectiv suportul persoanelor cu venituri mici, a persoanelor în vârstă și a studenților în asigurarea cu spațiu locativ, dar și atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează, de asemenea, atragerea și reținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Beneficiarii finali pentru cele 3 componente ale Proiectului – locuințe sociale, casele pentru bătrâni și căminele studențești – vor fi persoanele eligibile în conformitate cu legislația.