Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pentru reconstrucția țării în urma…

Pentru reconstrucția țării în urma războiului, Ucraina va avea nevoie de 411 miliarde de dolari

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat până acum pierderi umane, sociale și economice majore. În acest context, Banca Mondială a publicat un raport în care estimează sumele de care va fi nevoie pentru reconstrucția Ucrainei.

Primele luni ale războiului au fost caracterizate de bătălii în orașe critice, precum Mariupol, și în jurul Kievului, zone în care guvernul Ucrainei nu deținea controlul asupra unui teritoriu semnificativ. Cu toate acestea, începând cu aprilie 2022, guvernul a readus sub controlul său peste jumătate din acest teritoriu, cu o pierdere limitată a controlului în zone noi. Pe de altă parte, din septembrie 2022, a existat o creștere a pagubelor din cauza utilizării de explozibili livrați de la distanță (de exemplu, rachete, drone) pentru a viza infrastructura critică, cum ar fi energia. Această a doua evaluare rapidă a daunelor și nevoilor (RDNA2) dezvoltată în comun de Grupul Băncii Mondiale, Guvernul Ucrainei, Comisia Europeană și Națiunile Unite, prezintă o evaluare a impactului unui an de război, în conformitate cu o metodologie acceptată la nivel global.

Evoluția Războiului din Ucraina, februarie 2022-februarie 2023. Sursa: Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED).

Astfel, potrivit Băncii Mondiale, Ucraina are nevoie de aproximativ 3-4 miliarde de dolari pe lună în 2023 pentru a continua să administreze servicii guvernamentale esențiale, inclusiv servicii publice de bază în sănătate, educație și protecție socială.

Sunt necesare investiții urgente pentru a repara infrastructura energetică distrusă, drumurile, podurile, locuințele, școlile și clinicile. În urma evaluării efectuate s-a constatat că Ucraina a suferit pierderi în valoare de 135 miliarde de dolari, iar 411 miliarde de dolari vor fi necesari pentru reconstruirea țării.

Pentru a sprijini Guvernul Ucrainei și partenerii cu planificarea urgentă a redresării și reconstrucției, RDNA2 estimează, de asemenea, prioritățile și costurile de implementare pentru 2023, care iau în considerare nevoile urgente de recuperare și reconstrucție, prioritățile guvernamentale, capacitatea de absorbție și implementare a diferitelor sectoare și, într-o oarecare măsură, finanțarea disponibilă.

„La un an de la invazia Ucrainei de către Rusia, lumea continuă să fie martoră la distrugerile îngrozitoare aduse țării și poporului său. Vom continua să sprijinim poporul Ucrainei prin proiecte de reparații urgente și prin coordonarea cu Guvernul pentru eforturile de recuperare și reconstrucție”, a declarat Președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass.

Anterior, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind crearea unui mecanism de compensare prin care Rusia va trebui să plătească pentru pagubele provocate în Ucraina.