Principală  —  IMPORTANTE   —   Patru partide proeuropene au format…

Patru partide proeuropene au format blocul politic „Împreună”

Patru partide au anunțat formarea unui bloc comun, denumit „Împreună”. În această componență vor participa la viitoarele alegeri. Partidele care vor face parte din blocul politic „Împreună” sunt Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor. Pe lângă formarea blocului „Împreună”, partidele au anunțat despre „un pact pentru Europa” – un document ce va fi propus spre semnare și altor partide politice.

Pe 14 aprilie, reprezentanții Platformei DA, Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Partidului Schimbării și Ligii Orașelor și Comunelor au anunțat că au desfășurat o ședință comună a birourilor politice a partidelor. 

„De azi, Blocul „Împreună” va reprezenta public sinergia, contribuțiile și viziunea comună a celor 4 partide, care l-au constituit. Sigla Blocului este o salbă de stele asemanătoare drapelului UE, de la foarte mici, ascendente, până la stele în toată strălucirea, simbolizând prin evoluția lor drumul spinos care ne așteaptă în efortul de aderare. Prima acțiune a Blocului de azi a fost semnarea unui Pact pentru Europa, un document politic similar acordului de la Snagov, care definește angajamentul partidelor autentic europene pentru spațiul de prosperitate și convergenta a Uniunii Europene. Pactul este deschis și altor personalități, grupuri politice și sociale, fără a fi un monopol politic al unui partid politic anume. Este un angajament solid pe termen lung, până când aderarea la UE va fi singura regulă care contează, moștenire următoarelor generații”, a vorbit Igor Munteanu despre sigla blocului.

„Avem nevoie de un acord la nivel național între toate forțele politice, organizațiile societății civile, mediul academic și cultural cu privire la asumarea integrării europene. Viitorul european nu poate fi monopolizat de guvernare, acest deziderat poate deveni o realitate DOAR dacă este susținut de întreaga societate!
Propunem partidelor politice, societății civile, mediului academic și cultural să ne întrunim în viitorul apropiat la o masă de discuții cu privire la definitivarea textului final al Pactului pentru Europa”, a explicat liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

La evenimentul de lansare al blocului comun au fost prezenți și fostul deputat Octavian Țîcu, și fostul deputat Alexandr Slusari.

În decembrie 2023, Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării au anunțat despre formarea unei coaliții de dreapta în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare.

În februarie 2024, Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condus de fostul deputat al Platformei DA Igor Munteanu, a aderat la cele 3 partide.