Principală  —  Ştiri   —   Patriarhul ortodox rus Kiril despre…

Patriarhul ortodox rus Kiril despre războiul din Ucraina

Patriarhul ortodox rus Kiril i-a etichetat pe cei care luptă împotriva Moscovei în contextul războiului din Ucraina, ca fiind ”forţe ale răului”, informează presa rusă. Potrivit feţei bisericeşti, aceste „forţe ale răului” ar vrea să rupă unitatea istorică dintre Rusia şi Ucraina.

”Fie ca Dumnezeu să ne apere ca situaţia politică actuală din Ucraina, o ţară soră care ne este apropiată, să fie folosită în aşa fel încât forţele răului să învingă”, a susţinut Kiril în predica sa de duminică, din timpul liturghiei de la Catedrala Mântuitorului Hristos.

„Întărește cu puterea Ta pe poporul credincios din țara Ucrainei, luminează ochii amăgiți cu lumina Ta dumnezeiască, ca să înțeleagă adevărul Tău, să le înmoaie amărăciunea, să stingă vrăjmășia și discordia asupra țării și a poporului ei pașnic înălțat, pentru toată lumea”, a predicat patriarhul, potrivit patriarhia.ru.

Afirmaţia patriarhului rus este făcută în cea de-a patra zi de război, de când Rusia a atacat prima dată Ucraina.

Însă din 2014, Ucraina a părăsit sfera de influenţă rusă pentru a se apropia de UE şi de NATO. Ea are din 2019 o Biserică Ortodoxă independentă de Patriarhia Moscovei, o decizie istorică care a pus capăt unei perioade de peste 300 de ani de tutelă religioasă rusă şi care a provocat mânia Rusiei şi a lui Kiril.

Amintim că, în prima zi de război, Mitropolitul Vladimir, din subordinea Patriarhiei Ruse, a declarat că a primit zeci de mesaje de la credincioși care i-au mărturisit despre panica și frica ce i-a cuprins. „Pacea este mai presus ca toate. Neînțelegerile care apar între popoare trebuie rezolvate în mod pașnic. Creștinii ortodocși, indiferent de naționalitate și orientare politică, trebuie să se unească în duhul păcii și al dragostei” a declarat Mitropolityul Vladimir.