Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Paginile web ale mai multor…

Paginile web ale mai multor instituții publice își îmbracă straie de doliu, în semn de comemorare a președintelui Mircea Snegur

Sursa foto: Daniel Vodă, Facebook

Sâmbătă, 16 septembrie, paginile web ale Guvernului, Președinției, Parlamentului și ale altor instituții publice își îmbracă straie de doliu, în semn de comemorare a primului președinte, Mircea Snegur, anunță Guvernul R. Moldova.

„În tonuri de doliu, aducem un omagiu solemn primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur – arhitectul independenței noastre.

Azi, paginile web ale Guvernului, Președinția, Parlamentului și altor instituții publice își îmbracă straie de doliu, semn al profundului respect pentru domnul președinte Mircea Snegur.

Cu reculegere și gratitudine, îi rememorăm contribuția semnificativă la formarea statului independent și suveran, Republica Moldova.

Odihniți-vă în pace, domnule Președinte Mircea Snegur”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al premierului, Daniel Vodă.

Totodată, Guvernul a anunțat și despre lansarea Cărții de Condoleanțe electronice.

„Președintele Mircea Snegur, o personalitate marcantă în istoria națională, a jucat un rol pivotant în consolidarea statalității, independenței și suveranității R. Moldova. Cu acest prilej, vă invităm să vă alăturați în a aduce un omagiu demn primului Președinte al țării noastre”, informează Guvernul.

Cartea de Condoleanțe va fi accesibilă pe site-ul oficial al Guvernului: http://www.gov.md/mesaje. De asemenea, o Carte de Condoleanțe a fost deschisă și la Palatul Republicii.

Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, în vârstă de 83 de ani, a decedat în noaptea de miercuri spre joi, 14 septembrie.

Sâmbătă, 16 septembrie, are lor ceremonia de înmormântare a primulului președinte al R. Moldova, Mircea Snegur.

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifăneşti, judeţul Soroca. În anul 1956 a absolvit Şcoala Medie din satul Frumuşica, raionul Floreşti. Studiile superioare şi le-a făcut la Institutul Agricol din Chişinău, pe care l-a absolvit în 1961. A făcut aspirantura la catedra de fitotehnie a aceluiaşi institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe agricole.

Potrivit unei biografii publicate pe pagina Președinției, în anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom şi preşedinte de colhoz în satul Lunga, raionul Floreşti, ulterior a deţinut funcţiile de: director al Staţiei Experimentale pentru Culturile de Cîmp (1968-1973), şef al Direcţiei principale ştiinţă agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociaţiei Ştiinţifice de Producţie “Selecţia” şi director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Culturilor de Cîmp din oraşul Bălţi (1978-1981).

În perioada 1981-1985 este prim-secretar al Comitetului Raional Edineţ al PCM. Din 1985 pînă în 1989 deţine funcţia de secretar al CC al PCM.

Din 1989 până în 1990 a activat în calitate de preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM şi de preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996 a deținut funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.Publicitate

La 26 martie 1989 este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a şi a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

A fost preşedinte al Partidului Renaşterii şi Concilierii din R. Moldova. I-au fost conferite mai multe distincţii de stat şi titluri onorifice, de-a lungul timpului.