Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opozantul belarus Tikhanovsky, transferat într-o…

Opozantul belarus Tikhanovsky, transferat într-o colonie de înaltă securitate

Deținutul politic Serghei Tikhanovsky, soțul Svetlanei Tikhanovskaya, a fost transferat în colonia din Mogilev. Acest lucru a fost raportat de canalul de telegram pentru drepturile omului MAYDAY. Tikhanovsky își va ispăși pedeapsa într-o colonie de înaltă securitate fiind condamnat la 18 ani de închisoare.

Serghei Tikhanovsky a fost reținut pe 29 mai 2020 la Grodno în timpul unei demonstrații electorale. El a fost acuzat în temeiul a patru articole din Codul penal, inclusiv organizarea de revolte în masă și obstrucționarea exercitării dreptului de vot.

„El a venit cu un meme jignitor despre o insectă cu mustață care trebuie bătută în cuie cu un papuc. Cred că acum plătește pentru opoziția sa politică și pentru carisma lui și satira politică”, a declarat analistul politic Alexander Klaskovsky.

În decembrie 2021, Tribunalul Regional Gomel l-a condamnat pe Tikhanovsky la 18 ani într-o colonie penală de înaltă securitate sub acuzația de pregătire și organizare de revolte în masă. La 1 iunie, Curtea Supremă din Belarus a confirmat acest verdict.

Alți inculpați din dosar au primit de la 14 la 16 ani într-o colonie de înaltă securitate. De asemenea, aceștia au fost taxați cu peste 2,5 milioane de ruble.