Oficialii UE au convenit, în premieră, asupra unei legislaţii pentru reglementarea inteligenţei artificiale

Oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu asupra unei legislaţii la nivel global care să reglementeze utilizarea inteligenței artificiale, notează BBC. Parlamentul European va vota propunerile de lege privind IA la începutul anului viitor, dar orice legislație nu va intra în vigoare cel puțin până în 2025.
Propunerile includ garanții privind utilizarea IA în cadrul UE, precum și limitări privind adoptarea acesteia de către agențiile de aplicare a legii. Consumatorii ar avea dreptul de a depune plângeri și ar putea fi aplicate amenzi în caz de încălcare.
Comisarul european Thierry Breton a calificat aceste planuri drept „istorice”, afirmând că stabilesc „reguli clare pentru utilizarea inteligenței artificiale”. Acesta a adăugat că este „mult mai mult decât un manual de reguli, este o rampă de lansare pentru ca întreprinderile nou înființate și cercetătorii din UE să conducă cursa globală a inteligenței artificiale”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că legea privind IA va contribui la dezvoltarea unei tehnologii care să nu amenințe siguranța și drepturile oamenilor. Într-o postare pe platforma X, ea a afirmat că este vorba despre un „cadru juridic unic pentru dezvoltarea IA în care puteți avea încredere”.
The 🇪🇺 AI Act is a global first.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 8, 2023
A unique legal framework for the development of AI you can trust.
And for the safety and fundamental rights of people and businesses.
A commitment we took in our political guidelines – and we delivered.
I welcome today's political agreement.
Parlamentul European definește IA ca fiind un software care poate „pentru un set dat de obiective definite de om, să genereze rezultate precum conținut, predicții, recomandări sau decizii care influențează mediile cu care interacționează”.
ChatGPT și DALL-E sunt exemple de ceea ce se numește inteligență artificială „generativă”. Aceste programe învață din cantități mari de date, cum ar fi texte și imagini online, pentru a genera conținut nou care pare a fi fost creat de un om.
Așa-numitele „chatbots” – cum ar fi ChatGPT – pot purta conversații text. Alte programe de inteligență artificială, cum ar fi DALL-E, pot crea imagini pornind de la simple instrucțiuni text.