Oficial: Bulgaria va deveni al 21-lea stat membru al zonei euro. Când va adopta moneda unică

Bulgaria va deveni la 1 ianuarie 2026 cel de-al 21 stat membre al zonei euro, urmând să introducă moneda unică la începutul anului viitor după ce Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți ultimele trei acte juridice necesare în acest sens.
Se finalizează astfel procesul prin care Bulgaria va deveni cel de al 21-lea membru al zonei euro și va beneficia de utilizarea monedei comune a UE, euro, începând de anul viitor, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.
„Începând de astăzi, Bulgaria devine cel de-al 21-lea membru al zonei euro. Aceasta marchează punctul culminant al unui proces minuțios de aderare a Bulgariei, care a cuprins o analiză riguroasă și o pregătire intensă. Felicit călduros Bulgaria și poporul bulgar pentru această realizare extraordinară”, a declarat Stephanie Lose, ministrul pentru afaceri economice din Danemarca, țară ce asigură președinția Consiliului UE.
Decizia Consiliului a fost pavată de o recomandare din partea Comisiei Europene, adoptată luna trecută.
Unul dintre cele trei acte juridice stabilește rata de conversie între euro și leva bulgară la 1,95583 leva pentru 1 euro. Aceasta corespunde ratei centrale actuale a levului în cadrul mecanismului ratei de schimb (ERM II).
În aceeași zi, deputații europeni au dat un aviz majoritar favorabil propunerii Bulgariei de a adopta moneda euro și de a adera la zona euro la 1 ianuarie 2026.
Cu 531 de voturi pentru, 69 împotrivă și 79 de abțineri, Parlamentul a adoptat un raport care confirmă că Bulgaria îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2026.
21 de țări în zona euro
Doar 12 țări făceau parte din zona monedei unice – inclusiv Franța, Germania, Italia, Spania și Grecia – când au fost introduse primele bancnote și monede euro, la 1 ianuarie 2002.
Aceasta s-a extins treptat odată cu aderarea Sloveniei în 2007, a Ciprului și Maltei în 2008, a Slovaciei în 2009, a Estoniei în 2011, a Letoniei în 2014 și apoi a Lituaniei în 2015. Croația a trecut la euro în 2023, devenind a 20-a țară membră.
Bulgaria dorea să adopte moneda euro mai devreme, dar Bruxelles-ul a considerat că inflația sa era prea mare pentru a îndeplini criteriile necesare.
Statele UE care doresc să adere la moneda unică trebuie să demonstreze că economia lor este convergentă cu ale celorlalte țări din zona euro și că își au finanțele sub control.