Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   O rețea rusă de dezinformare…

O rețea rusă de dezinformare desfăşoară o campanie care vizează R. Moldova. Boţii o acuză pe Maia Sandu de corupţie şi represiune

Foto: PAS

Reţeaua rusă de dezinformare Matrioşka a lansat o campanie de amploare care vizează pentru prima dată Republica Moldova. Pe reţelele sociale X şi Bluesky circulă videoclipuri care, imitând identitatea unor instituţii media internaţionale sau a unor universităţi, dezvăluie că actuala preşedintă a ţării, Maia Sandu, a câştigat alegerile prin campanii de propagandă, iar acum este angajată într-o represiune împotriva oponenţilor săi, scrie site-ul de investigaţii The Insider, citând Proiectul Bot Blocker (antibot4navalny).

Unul dintre videoclipurile false ar fi realizat de serviciul de stat francez pentru combaterea dezinformării VIGINUM. Videoclipul este distribuit pe X cu textul „VIGINUM a pregătit un studiu pe mai multe niveluri al fenomenului de propagandă în favoarea Maiei Sandu pe TikTok” şi spune că ar fi fost cheltuiţi un milion de dolari pe zi pentru filmarea şi distribuirea unor videoclipuri de dezinformare în sprijinul Maiei Sandu.

„Interesant este că fostul candidat de extremă dreapta la preşedinţia României, Călin Georgescu, a fost acuzat de manipularea opiniei publice prin TikTok cu ajutorul Rusiei. Ca urmare a acestor acuzaţii, rezultatele primului tur, în care Georgescu a câştigat, au fost anulate, iar Georgescu nu a fost lăsat să participe la noile alegeri”, notează The Insider.

Într-un alt videoclip, în limba franceză, care se pretinde a fi un discurs al unui profesor universitar francez, Maia Sandu este acuzată de represiune politică din cauza arestării guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guţul, care a fost reţinută sub suspiciunea de cumpărare de voturi şi finanţare ilegală a partidului pro-Kremlin Şor. După ce a fost reţinută, Guţul a apelat la Vladimir Putin pentru a face presiuni asupra autorităţilor moldovene să o elibereze, menţionează The Insider.

Un profesor francez susţine că Maia Sandu este implicată în corupţie şi controlează parlamentul moldovean corupt”, se arată în textul care însoţeşte videoclipul.

Unele dintre videoclipuri o menţionează şi pe Veronica Dragalin, fosta şefă a Procuraturii Anticorupţie din Moldova, care a demisionat la cerere în luna februarie a acestui an. Potrivit videoclipului fals, Dragalin a promis să trimită la 300 de instituţii media europene dovezi că Sandu a luat mită şi a câştigat alegerile prezidenţiale prin fraudă. Dragalin însăşi nu a comentat aceste informaţii. Ea şi-a părăsit funcţia deoarece nu a fost de acord cu proiectul de lege privind fuzionarea Parchetului Anticorupţie şi a Parchetului pentru Crimă Organizată şi Cauze Speciale într-o nouă structură, pe care a numit-o o „ameninţare la adresa justiţiei”. Dragalin este, de asemenea, menţionată pe o falsă copertă a revistei La Tribune, distribuită de reţeaua Matrioşka.

Pe lângă acuzaţiile de corupţie şi presiuni asupra oponenţilor, videoclipurile cu „profesori universitari” folosesc naraţiunile obişnuite ale propagandei Kremlinului: în special, se afirmă că Maia Sandu aparţine comunităţii LGBT şi că, sub guvernarea ei, „valorile netradiţionale” din Moldova le vor înlocui inevitabil pe cele „tradiţionale”.

Într-un alt videoclip se afirmă că Maia Sandu intenţionează să „urmeze exemplul Ucrainei” pentru a obţine controlul asupra Bisericii Ortodoxe, şi anume să subordoneze eparhia din Chişinău a Bisericii Ortodoxe Ruse Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit autorilor videoclipului, acesta va fi unul dintre paşii spre unirea finală a Republicii Moldova cu România. Campania a lansat deja 10 videoclipuri diferite (4 dintre ele mascate drept conţinut al unor instituţii media cunoscute şi 6 – drept discursuri ale unor profesori universitari) şi o copertă falsă.

Proiectul Bot Blocker a precizat pentru The Insider că anterior a reuşit să găsească doar un singur videoclip fals despre Moldova, pe care Matrioşka l-a distribuit în iunie 2024. Videoclipul respectiv, în limba română, a fost prezentat ca o reclamă socială, care ar fi fost difuzată online: acesta transmitea mesajul privind necesitatea unor atitudini tolerante faţă de persoanele cu dizabilităţi şi persoanele LGBT. Conform intenţiei organizatorilor campaniei, acesta era menit să sperie oamenii şi să îi întoarcă împotriva valorilor „europene”.

Ultimele alegeri prezidenţiale, câştigate de Maia Sandu, s-au încheiat în noiembrie 2024 şi au fost însoţite de numeroase provocări. Următoarele alegeri din ţară – parlamentare – vor avea loc în septembrie 2025.