Principală  —  Ştiri   —   „Nation in Transit 2020”: Punctajul…

„Nation in Transit 2020”: Punctajul înregistrat de R. Moldova în domeniul democrației

Un număr din ce în ce mai mare de lideri din Europa Centrală și de Est au renunțat să mai pretindă că joacă după regulile democrației, atacând în mod deschis instituțiile democratice și contribuind la restricționarea libertăților individuale, potrivit „Nations in Transit 2020”, un raport anual privind guvernanța democratică în regiune. Mai mult, criza provocată de coronavirus dă posibilitate guvernelor să exploateze instituțiile democrației.

„Nations in Transit 2020” evaluează starea guvernării democratice în 29 de țări din Europa și Eurasia pentru perioada ianuarie – decembrie 2019. În urma acestei evaluări, experții au conchis că numărul democrațiilor s-a micșorat. Totuși setea populației pentru democrație și libertate a rămas neschimbată. Totodată protestele pentru apărarea mediului înconjurător au reușit să devină și o modalitate de a trage la răspundere guvernarea și a cere reforme. 

Numărul de democrații este cel mai mic din ultimii 25 de ani de când „Nations in Transit 2020” întocmește acest raport. Astfel din cele 29 de țări evaluate, 10 au fost considerate democrații, 10 regimuri hibride și 9 regimuri autoritare. În ultimul deceniu, numărul regimurilor hibride s-a triplat, în timp ce numărul democrațiilor a scăzut cu o treime. Scorul mediu al democrației pentru regiune a scăzut în fiecare an. Totodată, în ultimii doi ani au fost înregistrate mai multe îmbunătățiri datorită promovării reformelor treptate. 

Cadrul electoral a fost manipulat într-un mod care oferă avantaje celor care au acaparat deja puterea. În țări din Eurasia, liderii din fruntea statului rămân preocupați de viitor, încercând să evite scenarii precum Revoluția de Catifea din Armenia. În Rusia, președintele Vladimir Putin a schimbat Constituția pentru a se menține la putere până în 2036. Liderii altor state din Eurasia și-au ridicat propriile rude la putere, pregătind terenul pentru o tranziție dinastică. În dictaturile înrădăcinate ale regiunii predarea puterii prezintă un anumit risc, totuși probabilitatea unor schimbări substanțiale a guvernării sau respectarea libertăților fundamentale rămâne slabă. 

Totodată, în ultima perioadă, parlamentele au fost marginalizate sau pustiite de boicotările opoziției, iar mass-media independentă și societatea civilă continuă să facă față campaniilor de distrugere.

În Ucraina, majoritatea președintelui Volodymyr Zelenskyy apare să ignore atât procedura parlamentară, cât și propunerile din partea parlamentarilor de opoziție. Între august și noiembrie 2019, observatorii au identificat procedural încălcări în două treimi din legile adoptate de către Partidul Slujitorii Poporului.

În multe state sistemul judiciar și statul de drept au devenit, de asemenea, ținte ale celor de la guvernare. Guvernele instituie judecători loiali în instanțele din țară, adoptă legi restrictive care elimină independența judiciară și, în unele cazuri, persecută judecătorii individuali. Indicatorul cu cel mai mare număr de declinuri în „Nations in Transit 2020” a fost cadrul judiciar și independența, care s-a deteriorat în șase țări: Cehia, Georgia, Letonia, Muntenegru, Polonia și Slovacia.

Instituțiile fragile din aceste state contribuie la creșterea influenței puterilor externe precum China sau Federația Rusă. Guvernul chinez profită activ de slăbiciunile instituționale, în timp ce liderii politici din democrațiile de pe ambele părți ale Atlanticului nu reușesc să susțină valorile de bază din regiune, permițând și agravând deteriorarea democratică.

Pe lângă continuarea influenței maligne a Rusiei, China a avansat o politică externă ambițioasă în practic toate cele 29 de țări ale regiunii. Implicarea Beijingului a variat de la suprimarea acoperirii mediatice nefavorabile la oferirea creditelor și furnizarea guvernelor represive cu tehnologie de supraveghere. China își răspândește influența, adaptează soluțiile la nevoile locale, profită de slăbiciunile instituționale și se infiltrează în structuri politice și economice corupte. Această abordare subminează statul de drept și transparența, ceea ce duce la înrăutățirea situației. 

Zece din cele 29 de state analizate de „Nations in Transit 2020”, fiecare din ele înregistrează o guvernare slabă și grave probleme cu corupția. În țările din Eurasia, China a oferit camere și tehnologii de supraveghere. În Tadjikistan și Uzbekistan, China a oferit aproape 1 000 de camere care au fost instalate pentru a supraveghea evenimentele din spațiul public. 

În statele baltice, China conduce în principal campania de influență. În timp ce în țările Europei de Est, China a furnizat tehnologie / supraveghere, în restul țărilor Eurosiei, China oferă tehnologie de supraveghere precum și credite „avantajoase” ducând o politică a datoriilor de stat. Spre deosebire de Uniunea Europeană, China oferă credite fără a cere îndeplinirea anumitor obligațiuni/reforme cu privire la drepturile omului, combaterea corupției sau statul de drept. 

Totuși, chiar dacă numărul democrațiilor în regiune s-a micșorat, setea oamenilor pentru democrație rămâne puternică. Numărul protestelor legate de mediul înconjurător au crescut considerabil. Activiștii civici care protestează pentru ocrotirea mediului ajung să facă o conexiune dintre problemele grave ale mediului înconjurător și o dorință pentru un guvern mai bun. În Bulgaria, protestatarii au reușit să obțină demisia ministrului de mediu. 

Totuși aceste transformări pot fi periculoase. În urma unor proteste la fel legate de mediul înconjurător, în Rusia partidului Ecologic i s-a oferit mai multă putere, creându-se astfel o falsă opoziție. 

Raportul conchide că există anumite schimbări pozitive în Europa de Est. Astfel, Armenia și Ucraina au înregistrat o îmbunătățire a scorului democrației, iar în Moldova „coaliția de compromis” din 2019 s-a destrămat în cele din urmă. Totuși scurtul front unit a demonstrat o reducere a controlului oligarhic informal asupra instituțiilor țării și a condus la îmbunătățirea scorurilor sale de corupție și guvernare națională democratică.

Rusia a înregistrat o scădere a scorului democrației din cauza unui nivel extraordinar de violență împotriva protestatarilor. 

Ucraina și Moldova continuă să fie calificate drept țări cu un guvern de tranziție sau un regim hibrid. Țările au fost analizate pe o scară de la unu la șapte unde unu este cel mai mic progres atins în domeniul democrației și șapte respectiv cel mai mare. R. Moldova a înregistrat un punctaj de 3.11 în domeniul democrației, ceea ce este cu 0.7 mai mult față de anul trecut, dar totuși mai puțin față de Ucraina (3.39) sau România (4.43). Moldova a înregistrat un progres la nivelul guvernanței democratice naționale și a luptei împotriva corupției. Cele mai mari punctaje Moldova le-a înregistrat pentru procesul electoral (4.0) și societatea civilă (4.75). Celelalte categorii cum ar fi independența presei, a sectorului justiției, guvernarea democrată locală sau națională precum și lupta împotriva corupție aproape atinge cifra trei, ceea ce este mai puțin de jumătate pe scara progresului democratic. 

Moldova a înregistrat cel mai mare punctaj la nivelul progresului în democrație în anii 2013-2014.

În regiune situația nu este prea diferită. Astfel, Armenia înregistrează aproximativ aceleași cifre ca și Moldova la majoritatea categoriilor atingând un scor total al democrației de 3.00. Belarus înregistrează cel mai mic scor dintre țările parteneriatului estic, menținând același scor încă din anul 2017. Totodată, Ucraina a reușit să depășească Moldova, la capitolul proces electoral, societate civilă și independența mass media. 

Experții recomandă Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii să militeze pentru transparență și să promoveze mai intens valorile democratice din regiune. Totodată, experți recomandă societății civile și presei să monitorizeze vigilent transferurile de tehnologie, proiectele investiționale precum și creditele care vin din partea guvernului chinez. Aceștia mai adaugă că exportul tehnologiilor de monitorizare și supraveghere către regimurile calificate drept autocrate sau hibride ar trebui restricționat pentru a împiedica utilizarea acestor tehnologii pentru a monitoriza populația și a menține regimul. 

Citiți raportul în întregime aici.