Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Sănătății explică de ce…

Ministerul Sănătății explică de ce au fost sistate conferințele online cu jurnaliștii: Informarea este asigurată prin participarea la emisiuni, interviuri și răspuns la solicitările de informație

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu se grăbește să reia conferințele de presă online cu întrebări adresate direct de către mass-media, pe care le-a sistat în luna septembrie. Într-un răspuns oficial, oferit Centrului pentru Jurnalism Independent, reprezentanții instituției promit că, „în perioada următoare”, vor organiza conferințele de presă „într-un format actualizat”. În context, unii jurnaliști accentuează că „lacunele informaționale pot duce la scăderea interesului populației pentru subiect”, scrie portalul Media Azi.

După ce mai multe instituții media și organizații neguvernamentale din domeniu au solicitat Ministerului Sănătății, printr-un apel public, să revină la organizarea conferințelor de presă online în direct cu jurnaliștii, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, promite că autoritatea „va reveni la organizarea briefingurilor și conferințelor de presă, într-un format actualizat”. Ea a adăugat că informează publicul inclusiv „prin participarea reprezentanților instituției la emisiuni și interviuri, dar și prin oferirea răspunsurilor la toate solicitările de informații venite din partea jurnaliștilor”, în timp ce informația privind Covid-19 „este permanent actualizată pe site-ul și pagina de Facebook oficială a instituției”. 

Viorica Dumbrăveanu amintește că, în prezent, Ministerul săptămânal desfășoară un briefing în care prezintă informațiile actualizate despre situația epidemiologică privind infecția cu Covid-19. 

JURNALIȘTI: MINISTERUL SĂNĂTĂȚII TRATEAZĂ SELECTIV PRESA

Fondatoarea proiectului media „Cu Sens”, Liuba Șevciuc, susține că interviurile și participarea la unele emisiuni TV nu este suficientă pentru că astfel ministerul „nu poate să răspundă la toate întrebările de interes public”. „Din proprie experiență pot să spun că obținerea unui interviu de la un reprezentant al Ministerului  Sănătății, uneori, poate dura și săptămâni sau chiar putem primi refuz. Or, cetățeanul trebuie informat astăzi, de aceea reluarea conferințelor în regim online sunt o necesitate”, și-a argumentat opinia Liuba Șevciuc. 

Și directoarea știrilor de la postul TV8, Mariana Rață, a invocat că Ministerul ar fi selectiv atunci când alege la ce instituție media să apară. „Cea mai promptă metodă de informare a cetățenilor sunt conferințele de presă, care oferă posibilitate jurnaliștilor să formuleze întrebări și să primească răspunsuri imediat, văzând și reacția autorităților. Din păcate, reprezentanții ministerului sunt selectivi atunci când aleg la ce emisiuni și posturi TV să meargă, iar răspunsurile în scris sunt o metodă bună de comunicare doar pentru presa scrisă și, chiar și așa, ia mult timp. Dacă există deschidere, de ce să nu ne fie arătată pe deplin?”, întreabă reprezentanta TV8. 

Redacția Moldova.org consideră că, în continuare, este necesară o modalitate prin care jurnaliștii să poată adresa întrebări autorităților în direct, „mai ales având în vedere situația pandemică din țară, când avem cifre record de cazuri noi aproape în fiecare zi”. „Referitor la organizarea briefingurilor și a conferințelor de presă «într-un format actualizat», am avea nevoie să știm când vor începe acestea, ce frecvență vor avea și care va fi formatul ales. Precizăm că reprezentanții mass-media ar putea fi consultați în legătură cu stabilirea formatului acestor evenimente”, a precizat Anastasia Condruc, redactora-șefă Moldova.org.

Jurnalista susține că de comunicarea directă a instituțiilor cu presa depinde și impactul asupra populației în legătură cu subiectul dezbătut. „Reiterăm necesitatea urgentă de a oferi instituțiilor mass-media ocazia să adreseze întrebări în mod direct, pentru informarea publicului referitor la diferite aspecte ale problemei. Lacunele informaționale pot duce la scăderea interesului populației față de subiect, pentru măsurile de siguranță și, astfel, pot contribui la răspândirea și mai vertiginoasă a Covid-19”, a subliniat Anastasia Condruc. 

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu, a menționat că jurnaliștii au nevoie de răspunsuri din prima sursă pentru a informa corect și echidistant despre situația privind Covid-19, „răspunsuri la zi, de la surse care pot fi citate direct, atât audio, cât și video”. „În condițiile în care situația se schimbă de la o zi la alta, jurnaliștii nu pot aștepta zile în șir răspunsuri la întrebările pe care le au pentru a face materiale originale, care să abordeze multilateral subiectul pandemiei”, a afirmat Nadine Gogu.

La data de 20 aprilie 2020, drept urmare a apelului lansat de către Celula de criză a jurnaliștilor, serviciul de presă al Ministerului a declarat că MSMPS va organiza conferințe de presă online cu răspunsuri directe la întrebările jurnaliștilor, în contextul pandemiei de Covid-19. Ulterior, în toamnă, Ministerul a suspendat desfășurarea acestor evenimente.