Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Ministerul Culturii va finanța 84…

Ministerul Culturii va finanța 84 de proiecte culturale. Bugetul alocat ajunge la peste 14 milioane de lei

Sursa: Noi.md

Ministerul Culturii va finanța în acest an 84 de proiecte culturale, elaborate de organizațiile necomerciale. Lista inițială a câștigătorilor a fost completată ca urmare a identificării unor resurse suplimentare, în sumă de circa două milioane de lei. Astfel, comparativ cu anul 2023, în anul curent bugetul alocat pentru concursul de finanțare a proiectelor culturale aproape că s-a dublat – de la 7,4 milioane de lei la peste 14 milioane, se arată în comunicatul ministerului.

Din cele 84 de proiecte câștigătoare, 74 obțin finanțare la categoria „anuale”, iar celelalte 10 se înscriu la „multianuale” – o categorie nouă, inclusă în acest an. În același timp, a fost majorat plafonul maxim solicitat: de la 200 la 300 de mii lei pentru proiectele anuale și până la 900 de mii lei pentru cele multianuale. De asemenea, au fost incluse două arii tematice noi – diplomație culturală și rezidențe de creație -, fapt care explică interesul sporit pentru concurs, numărul semnificativ de proiecte culturale înaintate și calitatea lor.

„Având în vedere interesul sporit pentru acest concurs, numărul mare de proiecte eligibile, valoarea și impactul lor artistic și social, Ministerul Culturii a decis să majoreze suma alocată cu încă două milioane de lei. Drept urmare, acum suma totală a bugetului alocat pentru proiectele culturale a crescut la 14 milioane de lei. Este dovada angajamentului nostru de a sprijini diversitatea și bogăția inițiativelor culturale din Republica Moldova și de a dezvolta scena culturală națională”, a spus Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

La această ediție a concursului au fost înaintate 170 de proiecte culturale elaborate și înaintate de către 126 de organizații necomerciale din țară – asociații obștești, uniuni de creație, fundații și instituții private. Și aici numărul e aproape dublu comparativ cu anul trecut, când au fost depuse 93 de proiecte.

Membrii Comisiei de evaluare (Eugenia Bejan, Ion Budeci, Andrei Chistol, Orest Dabija, Alexandru Leancă, Emilian Galaicu-Păun, Svetlana Pociumban, Diana Silivestru, Valeria Suruceanu, Victoria Tkacenco și Maria Șleahtițchi) au selectat 114 proiecte (103 proiecte anuale si 11 proiecte multianuale), ce au acumulat punctajul de trecere – peste 60 de puncte.

Suma totală solicitată de proiectele eligibile selectate se ridică la 35.7 milioane de lei, ceea ce depășea esențial suma de 12 milioane, alocată în acest scop. Respectiv, Ministerul Culturii a identificat și a decis majorarea cu încă două milioane de lei a bugetului. La fel, au fost revizuite bugetele de la toate proiectele, conform cheltuielilor eligibile.

Pentru a decide lista finală a proiectelor câștigătoare, Comisia s-a condus de Regulamentul concursului, care stipulează că acestea se stabilesc „prin punctajele obținute, în descreștere: de la 100 la 60 de puncte sau de la 100 până la epuizarea bugetului stabilit pentru fiecare arie tematică în parte”. Drept urmare, au fost selectate doar proiectele care s-au încadrat în limitele bugetului disponibil.