Principală  —  IMPORTANTE   —   Mihai Poalelungi, fostul președinte al…

Mihai Poalelungi, fostul președinte al Curții Constituționale a obținut licența de avocat

Fostul președinte al Curții Constituționale din perioada în care Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc era la putere a obținut recent licența de avocat. Site-ul Uniunii Avocaților din Republica Moldova anunță mărirea breslei sale cu 76 de noi membri.

Printre aceștia, cu numărul 31 în listă se regăsește și fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi.

„Accederea Dumneavoastră în profesie, îmi oferă plăcutul prilej de a exprima cu un deosebit respect  cele mai sincere şi calde felicitări. Acest eveniment reprezintă o apreciere a valorii şi profesionalismului, devotamentului şi onestităţii de care aţi dat dovadă pe parcursul activităţii Dumneavoastră în calitate de stagiar. Cu acest prilej, Vă îndemn ca în calitate de avocaţi, apărători a drepturilor omului, să daţi dovadă de responsabilitate, exigenţă întru onorarea obligaţiilor funcţionale, contribuind activ  la asigurarea respectării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Profesia de avocat are obligaţia morală de a promova continuu valorile sociale supreme: dreptatea şi echitatea”, le-a transmis noilor colegi, președintele Uniunii Avocaților, Emanuil Ploșniță. 

Mihai Poalelungi este judecătorul care a făcut publice acele decizii controversate din iunie 2019 ale înalte Curți, luate în unanimitate și care au fost declarate ilegale inclusiv de Comisia de la Veneția. Este vorba despre o decizie, trei hotărâri și două avize care, în opinia Comisiei de la Veneția nu s-au bazat pe Constituția Republicii Moldova și propria jurisprudență.

Printre acestea se numără și interpretarea fără nicio explicație a termenului de 3 luni ca fiind de 90 de zile, obligarea Președintelui să dizolve imediat Parlamentul, suspendarea temporară a șefului statului și numirea unui prim-ministru de un președinte interimar.

Acele decizii au dus la o criză politică fără precedent care au dus în cele din urmă la pierderea puterii de către PDM și plecarea din țară a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc.

Între 7-9 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.

Deciziile au coincis cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament, prin care a fost ales speakerul și votat Guvernul Sandu, și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.

„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.

Deciziile CC au trezit mai multe critici și au fost puse sub semnul întrebării de mai mulți experți și oficiali, inclusiv internaționali.

Pe 14 iunie, PDM a anunțat că se retrage de la guvernare, iar a doua zi, sâmbătă, 15 iunie, CC a decis să-și revizuiască și anuleze hotărârile luate între 7-9 iunie, favorabile PDM-ului.

În urma acelor decizii, mai multe organizații non-guvernamentale au cerut demisia imediată a celor 4 judecător Raisa APOLSCHII, Veaceslav ZAPOROJAN, Artur REȘETNICOV și Corneliu GURIN care, în opinia semnatarilor, „au decredibilizat instituția Curții Constituționale fără precedent”.

Mihai Poalelungi a fost primul judecător al acelei Curți Constituționale care și-a dat demisia la 20 iunie, fiind urmat o săptămână mai târziu și de ceilalți membri.

Mihai Poalelungia fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 6 martie 2018, fiind la primul său mandat. La scurt timp a fost ales în funcția de Președinte al Curții Constituționale prin Decizia Plenului Curții Constituționale din 16 martie 2018. Poalelungi a fost singurul candidat la funcția de judecător, iar ulterior de președinte al CC. El a fost anterior președinte al Curții Supreme de Justiție, judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a fost învinuit de mai multe ori de afiliere și subordonare Partidului Democrat din Moldova.