Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mesaj repetat al fostului șef…

Mesaj repetat al fostului șef CIA: „Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”

Dacă Vladimir Putin își îndeplinește obiectivele în Ucraina, atunci Rusia „va ținti” R. Moldova sau unul dintre statele baltice, spune David Petraeus, fostul șef al agenției americane de informații, pentru CNN, citat de digi24.ro

Fostul director CIA, David Petraeus, a vorbit într-un interviu la CNN despre finanțarea pentru Ucraina care este blocată în Congresul SUA. 

„Există o majoritate bipartită foarte puternică în Senat, și de asemenea destul de substanțială în Cameră, care vrea să aprobe ajutorul pentru Ucraina. Însă dinamica din cadrul Camerei (Reprezentanților) este cea care îngreunează demersul. (…) Cred că acest lucru se va rezolva. Întrebarea este «Când?». Cât va mai putea continua Ucraina înainte să putem reporni motoarele, având deja o sumă foarte substanțială oferită – 44 miliarde de dolari nu este ceva trivial – însă este și foarte accesibilă. Luați în considerare faptul că este pe doi ani de zile, în care avem un buget al apărării de 1,7 mii de miliarde de dolari. Este foarte necesară aceasta, o chestiune cât se poate de «bun versus rău».  Dacă Rusia obține victoria, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele foarte mari în Ucraina, nu se va opri acolo. Moldova va fi următoare luată la țintă, poate unul dintre statele baltice sau altele. Henry Kissinger, înainte să moară, a spus că apărarea NATO acum începe la granița dintre Ucraina și Rusia și sunt total de acord cu ea”, a spus fostul șef al agenției americane de informații.

Și cu altă ocazie, întrebat despre vulnerabilitatea altor țări din apropierea Rusiei, în special a locurilor non-NATO, chiar dacă NATO se mută pentru a-și consolida granițele cu puterea militară de-a lungul granițelor membrilor săi cu Rusia și vecina sa Belarus, din statele baltice până în România, pe Petraeus a spus: „Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”.