Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Membrii CSE au alocat mijloace…

Membrii CSE au alocat mijloace financiare pentru înlăturarea unor consecințe ale calamităților naturale. Au fost actualizate „măsurile de precauție” privind activitatea persoanelor sancționate de SUA

Sursa: crstraseni.md

Circa 128 de mii de lei din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocate Consiliului orășenesc Bucovăț, raionul Strășeni, pentru înlăturarea consecințelor ploilor abundente de la începutul lunii aprilie, care au provocat alunecări de teren pe o porțiune de drum local. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), din 2 octombrie.

Mijloacele financiare vor fi distribuite pentru elaborarea proiectului de execuție privind măsurile împotriva alunecărilor de teren în zona afectată, în scopul prevenirii deteriorării caselor, terenurilor agricole, infrastructurii rutiere și de transport din regiune.

Alte 250 de mii de lei vor fi alocate Consiliului sătesc Corpaci, raionul Edineț, pentru reparația acoperișului Centrului de zi pentru persoanele în etate, distrus în urma ploilor torențiale de la sfârșitul lunii iulie.

De asemenea, au fost actualizate „măsurile de precauție” privind activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru „campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție”. În acest sens, a fost exclusă interdicția privind transferul bunurilor sancțiunilor către o autoritate publică, instituție publică sau o întreprindere cu capital majoritar de stat, precum și în cazul înregistrării unui asemenea transfer de drepturi. Totodată, va fi permisă administrarea și valorificarea bunurilor infracționale în scopul recuperării prejudiciului cauzat statului, unei autorități/instituții publice sau unei întreprinderi cu capital majoritar de stat.

În cadrul ședinței, membrii CSE au dispus și închiderea solicitării de asistență internațională pentru gestionarea crizei refugiaților, lansată odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Până în prezent, R. Moldova a primit prin intermediul Mecanismului Protecție Civilă al Uniunii Europene asistență umanitară în valoare de aproximativ 16,4 milioane de euro. În caz de necesitate, autoritățile vor lansa un nou apel pentru asistență prin intermediul mecanismelor disponibile.