Principală  —  IMPORTANTE   —   Marina Tauber sancționată de SUA…

Marina Tauber sancționată de SUA „pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova”

Statele Unite ale Americii au anunțat sancțiuni împotriva Marinei Tauber „pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA în R. Moldova.

„Astăzi, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva Marinei Tauber pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi. Cetățenii Republicii Moldova merită instituții și procese democratice libere și corecte. Ei merită un viitor lipsit de influența maligna a Kremlinului. Statele Unite salută progresele înregistrate de Moldova în implementarea reformelor democratice și economice. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei în construirea unui viitor mai democratic, prosper și sigur. – Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon”, anunță Ambasada.

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean a venit cu o reacție la sancțiunile impuse de SUA pentru Marina Tauber. „Salut decizia Guvernului SUA de a include în lista de sancțiuni persoanele responsabile pentru acțiuni care subminează securitatea R. Moldova și au facilitat interferența Kremlinului în alegeri. Sprijinul partenerilor noștri merge mână în mână cu eforturile noastre continue de a lupta împotriva fraudelor și de a proteja democrația noastră”, a spus premierul Dorin Recean.

Tot astăzi, SUA l-au sancționat și pe cetățeanul moldovean, Valerii Copeichin, pentru că ar fi operat o companie care a achiziționat arme de la companii rusești.

Anterior, în 2022 Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni împotriva 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care „au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei”. Pe lângă fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională, a fost inclus Partidul Politic „Șor”, soția lui Șor și Igor Ceaika, om de afaceri din Rusia și un apropiat de-ai lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.