Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Macron speră la un armistițiu…

Macron speră la un armistițiu în Ucraina și Gaza în timpul Jocurilor Olimpice din 2024

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat speranța că în timpul Jocurilor Olimpice din 2024, care vor avea loc la Paris, va fi posibil să se realizeze un „armistiu olimpic” în Ucraina și Fâșia Gaza, a declarat Macron într-un interviu pentru RMC și BFMTV, scrie Hromadske.

Potrivit președintelui francez, el vrea să pună capăt tuturor conflictelor militare actuale din lume. Macron a mai spus că va cere Chinei ajutor în această problemă. Liderul francez va discuta acest lucru cu Xi Jinping în timpul unei întâlniri viitoare la Paris.

Pe lângă China, președintele francez speră să atragă și alte state în acest scop. Potrivit lui Macron, viitoarele Jocuri Olimpice ar trebui să fie „un moment de pace diplomatică” pentru că „olimpismul, din punct de vedere diplomatic, aduce multe”.

Jocurile Olimpice de vară din capitala Franței, Paris, vor avea loc între 26 iulie și 11 august 2024. Franța se bazează pe primele ei Jocuri Olimpice din 100 de ani pentru a prezenta lumii tot ce este mai bun din țară, de la reperele istorice ale Parisului până la rolul său de centru global pentru mâncare, modă și sportivitate.

În plus, organizatorii olimpici încearcă să neutralizeze reputația Franței ca țară cu proteste violente de stradă și conflicte industriale. În ciuda protestului Ucrainei, comitetul executiv al Comitetului Olimpic Internațional a permis sportivilor ruși și belaruși să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris, dar individual și sub un steag neutru. Aceasta înseamnă că le este interzis să aibă propriile echipe sau să afișeze simboluri de stat.