Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Locuitorii Kievului care au rămas…

„Locuitorii Kievului care au rămas în oraș atât de mult timp sunt acum mai hotărâți ca niciodată să nu-l abandoneze”. Reportaj BBC

Imagine-simbol

La mai bine de două săptămâni de când a început invazia rusă în Ucraina, în capitala Kiev rămân în continuare mai mulți locuitori care sunt determinați să nu renunțe la orașul lor, transmite BBC. Un reportaj realizat de corespondenta postului britanic, Kateryna Khinkulova, arată viața de zi cu zi a locatarilor unui bloc din Kiev, în care din 60 de apartamente, doar 20 mai sunt locuite în prezent.

Oamenii fac ture zilnice de câte patru ore și păzesc, prin rotație, intrarea în bloc, relatează corespondenta BBC. Ea a discutat cu una dintre locuitoare, Oksana, care era în acel moment „la datorie”.

„Aud o vecină intrând și întrebând-o pe Oksana dacă a văzut-o recent pe o doamnă în vârstă de la etajul al nouălea, ea este îngrijorată dacă are suficientă mâncare și vrea să meargă să verifice.

Câteva minute mai târziu apare o altă vecină, care îi oferă Oksanei carne de găină. „Eram în magazin”, spune ea, „erau mai multe găini, așa că am cumpărat câteva, vrei una?” Oksana refuză politicos, dar îi sugerează să întrebe în grupul WhatsApp al clădirii.

O întreb pe Oksana despre mâncare. Nu există lipsă în sine, spune ea, dar lucrurile au devenit întâmplătoare. Poți cumpăra uneori un ananas și raci, dar nu întotdeauna pâine sau lapte.

O a treia vecină trece pe aici și vorbește despre evacuare. Spera să se urce într-un autocar care mergea în străinătate, dar cursa a fost anulată. Ea se întreabă filozofic dacă este bine sau rău și se gândește că până la urmă este mai bine, poate, să stea acasă.

Se pare că locuitorii Kievului care au rămas în oraș atât de mult timp sunt acum mai hotărâți ca niciodată să nu-l abandoneze”, concluzionează corespondenta BBC.

Aproximativ 2 000 de persoane au fost evacuate sâmbătă, 12 martie, din regiunea Kiev, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei, mai transmite BBC.