Au început convorbirile telefonice dintre Putin și Trump. Război în Ucraina, ziua 1181

UPDATE 21:25 După o discuție telefonică de două ore cu Vladimir Putin, președintele american Donald Trump a scris că Rusia și Ucraina vor începe „imediat” negocierile pentru încheierea războiului. Totodată, președintele SUA a menționat că detaliile urmează să fie discutate direct între părți. În același timp, liderul american a punctat că „Vaticanul este pregătit să găzduiască negocierile”.
Totodată, acesta a punctat că Rusia și-ar dori să reia comerțul cu Statele Unite după „încetarea acestei băi de sânge”, inițiativă pe care Trump declară că o sprijină. „Rusia are potențialul de a crea un număr uriaș de locuri de muncă și de a genera venituri importante. Potențialul este practic nelimitat”, a spus Trump.
„Și Ucraina poate beneficia de pe urma comerțului, în special în procesul de reconstrucție a țării. Negocierile vor începe imediat. L-am informat deja pe Volodîmîr Zelenski, precum și pe aliații europeni (Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe președintele Franței, Emmanuel Macron, pe prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, pe cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, și pe președintele Finlandei, Alexander Stubb, în cadrul convorbirii pe care am avut-o cu ei imediat după discuția cu președintele Putin), despre concluziile discuției cu Putin. Vaticanul este pregătit să găzduiască negocierile. Să înceapă procesul!”, a concluzionat Trump.
UPDATE 20:35 Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au discutat telefonic soluții pentru „rezolvarea pașnică criza ucrainene”, conform președintelui rus. Convorbirea telefonică a durat mai mult de două ore. Vladimir Putin a declarat că Rusia este gata să conlucreze cu Ucraina la „memorandumul privind un posibil acord de pace”.
UPDATE 19:35 Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au început convorbirile telefonice, privind încheierea războiului ruso-ucrainean, potrivit agențiilor Associated Press și Reuters, citate de Meduza.
Anterior, Trump a anunțat că discuțiile vor viza încheierea războiului ruso-ucrainean – conflict pe care liderul american l-a numit „o baie de sânge” – precum și subiecte legate de comerț.
Înaintea apelului cu Putin, președintele american Trump a vorbit la telefon cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, potrivit unei surse citate de presa ucraineană.
După discuția cu Putin, Trump intenționează să revină cu un apel către Zelenski, dar și să discute cu „mai mulți membri ai NATO”.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Caroline Leavitt, a declarat, înaintea convorbirii telefonice dintre Donald Trump și Vladimir Putin, că președintele american este „obosit și dezamăgit de ambele părți” implicate în conflictul ruso-ucrainean.
Ultima discuție telefonică între Trump și Putin a avut loc pe 18 martie.
UPDATE 15:47 Negocierile privind încetarea războiului din Ucraina au ajuns într-un impas. Această declarație a fost făcută de vicepreședintele american JD Vance, scrie Unian, cu referire la Clash Report. De asemenea, el a sugerat că Vladimir Putin „nu prea pare să știe cum să iasă din război”.
„Dacă Rusia nu este dispusă să participe (la negocieri, n.r.), la sfârșitul zilei Statele Unite trebuie să spună că acesta nu este războiul nostru”, a adăugat Vance.
Aceste declarații au fost făcute cu puțin timp înainte de convorbirea telefonică programată între președintele american Donald Trump și Vladimir Putin.
UPDATE 15:49 Țările UE au convenit să lanseze un fond de apărare comun în valoare de 150 de miliarde de euro, a declarat un oficial UE pentru Kyiv Independent pe 19 mai.
Această decizie vine în contextul în care Europa se confruntă cu un mediu de securitate din ce în ce mai dificil, Rusia continuând războiul împotriva Ucrainei, iar angajamentele de securitate ale SUA față de partenerii săi europeni devenind tot mai incerte, subliniază publicația.
Noul mecanism, propus de Comisia Europeană în martie, va permite statelor membre să împrumute bani de la UE pentru a achiziționa arme și echipamente militare.
În ciuda acordului privind necesitatea de a crește cheltuielile de apărare, mai multe state UE nu au fost de acord dacă aceste eforturi ar trebui coordonate cu națiuni din afara blocului, cum ar fi Regatul Unit sau Turcia.
Fondul de 150 de miliarde de euro a fost propus ca parte programului ReArm Europe al Comisiei Europene, care ar permite, de asemenea, statelor membre să cheltuiască încă 650 de miliarde de euro (730 de miliarde de dolari) pentru apărare prin relaxarea normelor fiscale.
UPDATE 11:20 O clădire rezidențială privată din Herson a fost distrusă ca urmare a unui atac rusesc. Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, mai multe persoane au rămas blocate sub dărâmături
„O persoană a fost ucisă. În plus, la locul atacului, salvatorii au găsit un bărbat în vârstă rănit și l-au predat medicilor.
În ciuda condițiilor dificile și a amenințării bombardamentelor inamice repetate, salvatorii au demontat rapid molozul”, transmite salvatorii ucraineni.
UPDATE 11:10 112 drone rusești au atacat Ucraina în noaptea de 19 mai, au informat forțele aeriene ale Ucrainei. Armata ucraineană a doborât 76 de drone, în timp ce alte 35 au fost pierdute de pe radare. Regiunile Harkiv, Sumî, Donețk, Cerkasî și Kirovograd au fost afectate de atac.
În regiunea Sumă, după cum a raportat administrația militară regională, în Șostinsk, atacul a rănit două persoane, inclusiv un agent de securitate al întreprinderii în vârstă de 44 de ani, și a deteriorat patru case de locuit. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a precizat că a fost afectată și comunitatea Konotop, iar incendiile au izbucnit în clădiri nerezidențiale.
UPDATE 09:14 Vladimir Putin crede că se află într-o poziție puternică înainte de convorbirea telefonică cu Donald Trump, care va avea loc luni, 19 mai, scrie Bloomberg, citat de BBC.
Putin este încrezător că trupele sale pot trece de apărarea Ucrainei până la sfârșitul anului pentru a prelua controlul deplin asupra celor patru regiuni pe care le-a declarat parte a Rusiei, au declarat sursele agenției.
Aceasta înseamnă că este puțin probabil ca președintele rus să facă vreo concesie semnificativă lui Trump, comentează publicația. După cum notează Bloomberg, autoritățile europene sunt îngrijorate de faptul că președintele american ar putea încerca să impună o „înțelegere în ambele sensuri”.