Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 144. Medvedev: Refuzul NATO și al Ucrainei de a recunoaște Crimea drept teritoriu rusesc e o „amenințare sistemică”


Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta luni, 18 iulie, despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că rachetele ruseşti nu vor reuşi să distrugă unitatea poporului Ucrainei. Totodată, forțele armate ale ţării invadate avansează „cu încredere” spre Herson.


UPDATE: 20:00

Medvedev: „Refuzul NATO și al Ucrainei de a recunoaște Crimea drept teritoriu rusesc e o „amenințare sistemică”

Refuzul Ucrainei şi al statelor membre NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Peninsulei Crimeea reprezintă o ”ameninţare sistemică” pentru Rusia, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, duminică, relatează Reuters.

”Dacă vreun alt stat, fie Ucraina sau statele membre NATO, consideră că Peninsula Crimeea nu aparţine Rusiei, atunci, aceasta reprezintă o ameninţare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit agenţiei de presă rusă Interfax, citată de Reuters.

Declaraţiile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Peninsula Crimeea, pe care majoritatea statelor o recunosc ca fiind parte din Ucraina, ar putea fi o ţintă pentru rachete americane HIMARS, care au fost desfăşurate recent de armata ucraineană în războiul declanşat de Moscova.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea din Marea Neagră de la Ucraina în 2014, după ce preşedintele pro-rus din Ucraina a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste stradale în masă. Moscova susţine de atunci separatişti pro-ruşi din regiunea ucraineană estică a Donbasului.



UPDATE: 14:40

Ucraina susţine că Rusia a pierdut cel puțin 38.300 de soldați, de la începutul războiului

Forțele armate ale Ucrainei estimează că, de la începutul invaziei din 24 februarie, Rusia a pierdut cel puțin 38.300 de soldați, 1.684 de tancuri , 220 de avioane, dar și multe alte echipamente, anunță The Kyiv Independent.


UPDATE: 12:57

Tony Blair: „Războiul din Ucraina arată sfârșitul Occidentului și progresul Chinei”

Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se apropie de sfârșit pe măsură ce China se ridică la statutul de superputere în parteneriat cu Rusia, într-unul dintre cele mai importante puncte de inflexiune din ultimele secole, a declarat fostul premier britanic, Tony Blair, conform Reuters.

Blair mai spune că „lumea se află într-un moment de cotitură, în istorie, comparabil cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, sau cu prăbușirea Uniunii Sovietice, dar, de data aceasta, este clar că Occidentul nu mai este în ascensiune.

Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice occidentale”, a spus Blair, în cadrul unui forum de susținere a alianței dintre Statele Unite și Europa.


UPDATE: 11:09

Rusia confirmă sfârşitul pauzelor operaţionale din Donbas

Ministerul rus al Apărării a anunțat că pauza operațională s-a încheiat pe 16 iulie. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ordonat comandantului general al grupului de sud al armatei, Serghei Surovikin, și comandantului grupului central, generalul colonel Alexander Lapin, să intensifice operațiunile ofensive, potrivit ISW

Şoigu a indicat că Surovikin și Lapin vor fi cei ce vor continua să comande forțele pe frontul de Est, chiar dacă o concentrare de forță și un efort de această dimensiune ar trebui să necesite doar un singur comandant general. Surovikin ar trebui, în principiu, să fie la comanda generală pentru că îl depășește în funcţie pe Lapin. 



UPDATE: 09:29

Zelenski: Nicio rachetă a Rusiei nu va reuşi să ne distrugă unitatea şi să ne scoată de pe calea noastră. Vom câştiga, ne vom reconstrui vieţile

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că rachetele ruseşti nu vor reuşi să distrugă unitatea poporului Ucrainei.

Discursul lui Zelenski de sâmbătă seară a venit la 32 de ani de la semnarea declaraţiei de independenţă a Ucrainei.

„Ucraina a rezistat loviturilor brutale ale Rusiei. Am reuşit deja să eliberăm o parte din teritoriul care a fost ocupat după 24 februarie. Vom elibera treptat şi alte regiuni ale statului nostru aflate în prezent sub ocupaţie. În timpul unui asemenea război, am putut obţine statutul de candidat la UE. Am menţinut stabilitatea instituţiilor publice. Sistemul de energie a fost reconstruit pentru a funcţiona în reţeaua electrică a continentului european. Toate procesele logistice din stat – militare şi economice – au fost recanalizate. Şi cel mai important, menţinem unitatea internă, depăşind conflictele şi contradicţiile care ne împiedicaseră în trecut. Este evident că orice rachetă şi artilerie a Rusiei nu va reuşi să ne distrugă unitatea şi să ne scoată de pe calea noastră. Şi ar trebui să fie la fel de evident că unitatea ucraineană nu poate fi ruptă prin minciuni sau intimidare, informaţii false sau teorii ale conspiraţiei,” a delcarat președintele Ucrainei.

UPDATE: 09:25

Uniunea Euroeană va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta luni despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, notează AFP.

Miniştrii UE vor trebui să analizeze, printre altele, o propunere a Comisiei Europene de a interzice achiziţiile de aur din Rusia pentru a alinia sancţiunile UE la cele ale partenerilor săi din G7.

Cel mai mare cumpărător de aur rusesc este Regatul Unit, cu 290 de tone în anul 2020, în schimbul unei sume de 16,9 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de serviciul vamal rus.

O altă propunere vizează includerea unor noi personalităţi ruse pe lista neagră a UE.