Trump speră că „ambii lideri” vor participa la discuțiile de pace Rusia-Ucraina de la Istanbul. Război în Ucraina, ziua 1174

UPDATE 19:30 Președintele american Donald Trump și-a exprimat optimismul că președintele Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin vor participa la discuțiile de pace de la Istanbul pe 15 mai, sugerând că întâlnirea ar putea avea „un rezultat bun”, scrie The Kyiv Independent.
„Cred că am putea vedea un rezultat bun în urma întâlnirii de joi din Turcia dintre Rusia și Ucraina. Cred că ambii lideri vor fi acolo. M-am gândit chiar să zbor acolo — nu sunt sigur unde voi fi joi, am atât de multe întâlniri”, a declarat Trump în timpul unei conferințe de presă de luni, 12 mai.
Declarația vine în contextul în care Putin a respins un armistițiu imediat și a sugerat în schimb organizarea de discuții directe de pace la Istanbul, începând cu 15 mai. Zelenski a declarat că este pregătit să se întâlnească personal cu Putin în Turcia. Kremlinul nu a răspuns oficial la declarația sa.
Trump a susținut că a pledat cu tărie pentru întâlnirea de la Istanbul, numind-o o oportunitate critică pentru a opri războiul.
„Întâlnirea de joi dintre Rusia și Ucraina este foarte importantă. Am insistat puternic ca aceasta să aibă loc. Cred că pot ieși lucruri bune din ea”, a declarat președintele SUA.
Reacționând la comentariul lui Trump, Zelenski a spus că salută posibilitatea ca Trump să participe la întâlnirea din Turcia, numind-o „ideea corectă”.
„L-am susținut pe președintele Trump în ideea unor discuții directe cu Putin. Mi-am exprimat deschis disponibilitatea de a mă întâlni. Voi fi în Turcia. Sper că rușii nu vor evita întâlnirea. Și, bineînțeles, noi toți, cei din Ucraina, am aprecia dacă președintele Trump ar putea fi alături de noi la această întâlnire din Turcia. Președintele (Recep Tayyip) Erdogan poate într-adevăr să găzduiască o întâlnire la cel mai înalt nivel”, a scris Zelenski pe X.
Ucraina a fost de acord cu un armistițiu necondiționat de 30 de zile, propus de SUA, pe 11 martie, dar a așteptat acordul Rusiei, care nu s-a materializat.
În paralel, Germania a emis un ultimatum Moscovei, acordând Rusiei termen până la sfârșitul zilei de 12 mai pentru a accepta armistițiul sau pentru a se confrunta cu noi sancțiuni.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins decizia Germaniei, numind-o un ultimatum „inacceptabil”.
Ultima întâlnire față în față dintre Putin și Zelenski a avut loc în 2019 la Paris, în timpul unui summit în formatul Normandia. De atunci, nu au mai existat întâlniri directe față în față între cei doi lideri.
UPDATE 16:43 Kremlinul respinge drept „inacceptabil” „ultimatumul” dat Moscovei de către Kiev şi aliaţii săi europeni pentru a accepta un armistiţiu de 30 de zile înaintea unor negocieri directe între Rusia şi Ucraina cu privire la oprirea războiului din Ucraina, relatează AFP, citează News.ro.
„Limbajul ultimatumurilor este inacceptabil pentru Rusia. Nu poţi să vorbeşti în acest fel Rusiei”, a declarat într-o conferinţă de presă zilnică un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Peskov a anunţat că o propunere a preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la negocieri directe în vederea unei soluţii la Războiul din Ucraina se bucură de „susţinerea liderilor mondiali”.
Kremlinul vrea negocieri „serioase” în vederea soluţionării războiului din Ucraina şi o „pace pe termen lung”, a spus Dmitri Peskov.
UPDATE 15:38 Germania a acordat Rusiei termen până la sfârșitul zilei de 12 mai pentru a conveni asupra unui armistițiu în Ucraina, avertizând că neîndeplinirea acestui lucru ar declanșa pregătiri pentru noi sancțiuni, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Stefan Kornelius, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Kyiv Independent.
„Ceasul ticăie – mai avem 12 ore până la sfârșitul acestei zile”, ar fi spus Kornelius, adăugând că Berlinul coordonează cu partenerii europeni cu privire la sancțiuni suplimentare.
Ultimatumul vine în urma refuzului Rusiei de a stabili un armistițiu necondiționat de 30 de zile, începând cu 12 mai, propus de Ucraina și aliații săi săptămâna trecută, când liderii europeni au vizitat Kievul.
Cererea unui armistițiu necondiționat de 30 de zile a fost principalul rezultat al discuțiilor dintre Ucraina, Franța, Marea Britanie, Germania și Polonia, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.
În ultimele 24 de ore, atacurile rusești au rănit cel puțin 22 de persoane în Ucraina. Printre acestea se numără cel puțin șapte persoane rănite în atacuri cu drone în noaptea de 12 mai, dată de la care ar fi trebuit să înceapă armistițiul necondiționat de 30 de zile.
UPDATE 13:41 UE intenționează să anunțe pe 14 mai următorul pachet de sancțiuni impuse Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei, a declarat un oficial UE pentru Kyiv Independent, sub condiția anonimatului.
Blocul european a anunțat anterior 16 pachete separate de sancțiuni de când Moscova a lansat invazia sa la scară largă în 2022. Măsurile au vizat persoane fizice, companii și instituții de stat implicate în sprijinirea mașinei de război a Rusiei în Ucraina.
Detaliile celui de-al 17-lea pachet rămân neclare, deși rapoartele anterioare sugerau că ar putea include măsuri care vizează complexul militar-industrial al Rusiei, flota navală din umbră a Moscovei și rețelele de sprijin aferente.
Rusia a folosit flota din umbră pentru a evita sancțiunile occidentale și pentru a-și transporta petrolul peste plafonul de preț impus de G7. Țările europene au asociat, de asemenea, flota cu operațiuni de spionaj și sabotaj.
UPDATE 12:43 În dimineața zilei de 12 mai, trupele rusești au atacat un vehicul de serviciu al inginerilor energetici în suburbiile orașului Sumî. În urma atacului, o persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite, scrie Hromadske.
Serviciile de urgență acționează în prezent la locul bombardamentului. Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au efectuat 90 de atacuri asupra a 33 de așezări din regiunea Sumî.
Atacurile au fost efectuate cu artilerie, rachete și drone de atac. La fel, în ultima zi, 371 de persoane au fost evacuate din comunitățile de frontieră.
UPDATE 9:46 În noaptea spre 12 mai, trupele ruse au atacat Ucraina cu 108 drone de atac „Shahed” și alte tipuri de drone. Apărarea aeriană a Ucrainei a neutralizat 55 de ținte, raportează Forțele Aeriene Ucrainene.
Armata rusă a lansat drone din Briansk, Orel, Șatalovo, Millerovo, Primorsko-Akhtarsk, precum și din Capul Chauda, situat în Crimeea ocupată temporar.
Atacul aerian a fost respins de aviație, forțe de rachete antiaeriene, unități de război electronic și grupări mobile de foc ale Forțelor de Apărare. Alte 30 de drone inamice au fost pierdute la fața locului.
Ținta aracurilor au fost regiunile Odessa, Nicolaiv, Donețk și Jîtomir.
UPDATE 8:46 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis să zboare la Istanbul pe 15 mai pentru discuții cu Rusia, chiar dacă Moscova nu acceptă un armistițiu de 30 de zile, a declarat pentru Axios un oficial ucrainean. Anterior, Zelenski a declarat că Kievul ar fi de acord să reia dialogul direct cu Moscova dacă Rusia ar înceta focul în Ucraina, pentru a „oferi baza necesară pentru diplomație”. De asemenea, el a subliniat că este pregătit să se întâlnească personal cu președintele rus Vladimir Putin. „Sper că de data aceasta rușii nu vor căuta motive pentru care nu pot”, a scris președintele ucrainean.
Ucraina și aliații săi europeni – Marea Britanie, Franța, Germania și Polonia – cu sprijinul Statelor Unite, au cerut Rusiei să accepte un armistițiu de 30 de zile începând cu 12 mai și au amenințat că vor înăspri sancțiunile dacă aceasta refuză. Președintele american Donald Trump a cerut apoi Kievului să înceapă un dialog pașnic cu Moscova. „Putin nu dorește să încheie un acord de încetare a focului, dar vrea să se întâlnească joi în Turcia pentru a discuta despre o posibilă încetare a masacrului sângeros. «Ucraina trebuie să fie de acord imediat cu acest lucru», a scris Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social.
8:08 Marea Britanie va anunța un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe 12 mai, a anunțat Ministerul de Externe al Regatului Unit, scrie Kyiv Independent.
Sancțiunile ar fi un răspuns la respingerea de către Rusia a unui armistițiu de 30 de zile pe care Regatul Unit, alături de Franța, Germania și Polonia, l-au cerut în timpul unei vizite la Kiev pe 10 mai.
La scurt timp după ce Ucraina și aliații săi europeni au cerut Rusiei să accepte acordul de armistițiu, președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs târziu în noapte, marcând sfârșitul armistițiului de Ziua Victoriei de scurtă durată al Moscovei.
Putin nu a fost de acord cu armistițiul de 30 de zile și, în schimb, a invitat Ucraina să se angajeze în discuții directe cu Rusia la Istanbul, începând cu 15 mai. De asemenea, și-a exprimat nemulțumirea față de „ultimatumurile” din partea statelor europene.