Marea Britanie sancționează 135 de petroliere rusești și 2 firme legate de o „flotă din umbră”. Război în Ucraina, ziua 1244

UPDATE 21:00 Regatul Unit a impus noi sancțiuni pe 21 iulie, vizând 135 de petroliere rusești și două companii de transport maritim legate de flota din umbră a Rusiei, transmite The Kyiv Independent.
Potrivit guvernului britanic, petrolierele au transportat în secret petrol în valoare de 24 de miliarde de dolari de la începutul anului 2024. Una dintre cele două companii aflate acum sub sancțiuni este legată de Lukoil, unul dintre cei mai mari producători de petrol din Rusia.
„Noile sancțiuni vor demonta și mai mult flota din umbră a președintelui Vladimir Putin și vor goli fondul de război al Rusiei de veniturile sale esențiale din petrol. În timp ce Putin continuă să tergiverseze și să amâne discuțiile serioase de pace, nu vom sta deoparte”, a declarat secretarul britanic de externe, David Lammy.
Londra a declarat că va continua să își folosească regimul de sancțiuni pentru a crește presiunea asupra Kremlinului , rămânând în același timp „cot la cot cu Ucraina”.
Măsura vine în urma deciziei Regatului Unit din 18 iulie de a se alătura unei inițiative a UE de reducere a plafonului de preț la exporturile de petrol maritim rusesc la 47,6 dolari pe baril, față de plafonul inițial de 60 de dolari. Acest plafon a fost conceput pentru a reduce marja de profit a Moscovei fără a declanșa perturbări ale aprovizionării la nivel global.
Rusia a continuat să exporte petrol folosind o așa-numită flotă din umbră de petroliere care operează sub o proprietate opacă, pavilioane de conveniență și adesea fără o asigurare adecvată, permițându-le să ocolească mecanismele occidentale de aplicare a legii.
Guvernul britanic a declarat că sancțiunile occidentale au redus deja veniturile Rusiei din petrol și gaze cu o treime din 2022, măsuri suplimentare menite să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul la scară largă împotriva Ucrainei.
UPDATE 18:15 Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni, 21 iulie, că Ucraina se va concentra asupra a trei aspecte cheie în cadrul celei de-a treia runde de negocieri de pace directe cu Rusia, care va avea loc la Istanbul.
„Agenda noastră este clară: întoarcerea prizonierilor de război, întoarcerea copiilor răpiți de Rusia și pregătirea unei întâlniri a liderilor. Este clar pentru toți că discuțiile cu adevărat eficiente pot avea loc doar la nivelul liderilor naționali”, a scris Zelenski pe X.
Comentariile lui Zelenski vin după ce acesta a anunțat pe 19 iulie că Ucraina a propus reluarea discuțiilor, iar noul secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare, Rustem Umerov, a oferit o nouă întâlnire reprezentanților ruși.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pe 21 iulie că Moscova susține organizarea unei a treia runde de alegeri, dar a spus că nu a fost convenită o dată.
„Nu există schimbări din partea Rusiei în grupul de negocieri”, a declarat Peskov.
Delegația rusă este în continuare condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinsky . Înalți oficiali, precum ministrul de externe Serghei Lavrov, continuă să lipsească de la acest proces.
Ultima rundă de discuții a avut loc pe 2 iunie la Istanbul, în urma unei întâlniri din 16 mai, organizată după mai mulți ani.
Încă din martie, Ucraina a propus un armistițiu necondiționat de 30 de zile, într-un apel susținut de SUA.
Rusia a respins armistițiul în ambele runde de negocieri din Turcia, insistând în schimb pentru un „armistițiu” de 2-3 zile pentru recuperarea cadavrelor. Nu s-a ajuns la niciun acord.
Zelenski a susținut în mod constant negocierile față în față și a insistat asupra unui summit al liderilor. Președintele rus Vladimir Putin, în schimb, a evitat participarea față în față.
Turcia rămâne una dintre singurele țări cu linii deschise atât către Kiev, cât și către Moscova. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pe 26 iunie că Ankara lucrează la organizarea unei întâlniri Zelenski-Putin cu posibila participare a președintelui american Donald Trump.
Peskov a reiterat pe 20 iulie că obiectivele Rusiei rămân neschimbate și trebuie atinse „pe câmpul de luptă”, în ciuda avertismentului lui Trump pe 14 iulie că va impune tarife „severe” Rusiei dacă aceasta nu acceptă să încheie războiul în termen de 50 de zile.
UPDATE 16:45 Marea Britanie și Germania s-au angajat să ofere noi sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina. În același timp, Londra promovează o „campanie de 50 de zile” pentru a sprijini Kievul, scrie Kyiv Independent.
„În calitate de membri ai Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina, trebuie să intensificăm la rândul nostru o «campanie de 50 de zile» pentru a înarma Ucraina pe câmpul de luptă și a-l forța pe (președintele rus Vladimir) Putin la masa negocierilor”, urmează să anunțe secretarul britanic al Apărării, John Healey, pe 21 iulie, conform declarației publicate de Ministerul britanic al Apărării, publicată de Bloomberg.
Pe 14 iulie, președintele american Donald Trump a anunțat că Casa Albă va impune „tarife severe” Rusiei dacă aceasta nu va ajunge la un acord privind încheierea războiului din Ucraina în termen de 50 de zile.
Secretarul britanic al apărării John Healey și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, vor prezida o reuniune virtuală a Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina, astăzi, 21 iulie.
Folosind o finanțare de 170 de milioane de euro din partea Germaniei, cele două țări urmează să obțină muniții suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina.
Londra a trimis Ucrainei sisteme de apărare aeriană și muniții de apărare aeriană în valoare de 150 de milioane de lire sterline în ultimele două luni, a declarat ministerul britanic al apărării.
În timp ce Ucraina continuă să se confrunte cu războiul Rusiei pe durata termenului limită de 50 de zile al lui Trump, aliații Kievului au căutat să consolideze Ucraina și să facă presiuni asupra Rusiei la masa negocierilor, scrie sursa citată.
UPDATE 15:09 Rusia a crescut semnificativ producția de drone de atac de tip „Shahed” și până în noiembrie va putea ataca Ucraina în valuri de circa 2000 de drone simultan, scrie Institutul american pentru studiul războiului (ISW).
Analiștii au calculat că, în timpul verii, numărul de drone kamikaze lansate de Rusia noaptea a crescut cu 31% în fiecare lună. Atacul record a fost înregistrat în noaptea de 9 iulie și a inclus 728 de drone. Din ianuarie până în mai, cifra a depășit rareori 200 de drone. Dacă tendința actuală continuă, armata rusă va putea efectua atacuri masive asupra Ucrainei mai des, scrie ISW.
Generalul-maior al Bundeswehr-ului (armata germană) Christian Freuding, care coordonează ajutorul pentru Ucraina în Germania, a anunțat dorința Rusiei de a crește producția de drone Shahed. El a menționat că armata lui Putin este capabilă în prezent să lanseze până la 700-800 de drone și zeci de rachete asupra Ucrainei la fiecare 3-5 zile. „Scopul lor este să poată utiliza simultan 2000 de drone”, a adăugat Freuding.
UPDATE 14:13 În timpul unui atac masiv asupra Kievului, în noaptea de 21 iulie, trupele ruse au avariat una dintre ieșirile stației de metrou LukIanovskaIa, în timp ce oamenii se adăposteau înăuntru. Dimineața, LukIanovskaIa a rămas închisă pentru pasageri, scrie Hromadske.
Pagubele au devenit cunoscute noaptea. Potrivit martorilor oculari, aerul de pe peronul stației a fost poluat după impact. Utilizatorii rețelelor de socializare au presupus că incinta era plină de fum. Cu toate acestea, salvatorii au explicat că praful s-a ridicat în aer, care a fost ulterior îndepărtat cu ajutorul ventilației.
„Coboram pe scara rulantă când s-a produs explozia. Alergam în metrou pe sub «șahede». Nu am avut timp să coborâm când au început să cadă bucăți din acoperiș și praf. Totul era acoperit de praf negru, nu puteam respira”, a declarat un martor ocular.
Dimineața, reprezentanții metroului din Kiev au avertizat pasagerii că stația de metrou Lukianovskaia era închisă pentru intrare și ieșire și că trenurile vor trece fără opriri.
UPDATE 12:52 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a condamnat pe 21 iulie încă un atac masiv cu rachete și drone rusești asupra Ucrainei, care a ucis cel puțin o persoană și a rănit alte opt, numindu-l „un atac asupra umanității”, scrie Kyiv Independent.
Forțele Aeriene Ucrainene au declarat că Rusia a lansat 450 de drone și rachete în timpul atacului care a durat câteva ore, Kievul, Ivano-Frankivsk și Harkiv fiind grav afectate.
„Atacurile rusești sunt întotdeauna un atac asupra umanității – la Kiev, o grădiniță a luat foc, împreună cu clădiri rezidențiale și alte infrastructuri civile. Clădiri obișnuite de apartamente au fost avariate în Harkiv, Ivano-Frankivsk și în regiune”, a scris Zelenski.
Atacul are loc la o săptămână după ce președintele american Donald Trump a amenințat că va impune tarife „severe” Rusiei în 50 de zile dacă nu se ajunge la un acord de pace cu Ucraina, acesta nefiind primul termen limită impus de Washington Moscovei.
UPDATE 10:54 Mai multe regiuni rusești au fost atacate de drone ucrainene. În special, explozii au fost raportate în regiunile Moscova și Rostov, a informat guvernatorul regiunii Rostov, Iuri Sliusar, scrie Hromadske.
Potrivit acestuia, în urma atacului cu drone, gara din satul Kamenolomnîi a fost avariată. Oficialul a raportat, de asemenea, despre presupusa distrugere a dronelor în Novoșahtinsk, Șahti și Novocerkask.
La fel, explozii s-au auzit în regiunea Moscovei. Potrivit canalului Telegram Mash, 13 drone ar fi fost doborâte în timp ce se apropiau de capitala Rusiei, iar resturile dronelor doborâte au căzut pe acoperișul unei clădiri rezidențiale din satul Kievskoie din regiunea Moscovei.
8:04 Cel puțin o persoană a fost ucisă și două sunt rănite în urma atacurilor armatei ruse asupra Kievului. Mai multe incendii au izbucnit în capitala Ucrainei în timpul unui atac masiv cu drone și rachete rusești în noaptea de 21 iulie, în timp ce fumul ar fi cuprins o stație de metrou care servea drept adăpost, scrie Kyiv Independent.
Sursa citată scrie că de-a lungul nopții, întreaga Ucraină a fost amenințată de atacuri cu rachete și drone rusești de mai multe ori, în ciuda invitației președintelui Volodimir Zelenski de a purta discuții de pace cu Moscova în Turcia săptămâna viitoare.
În urma unei întâlniri dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Erdogan cu o zi înainte, Zelenski a anunțat pe 19 iulie că Kievul a propus o nouă rundă de discuții de pace cu Moscova săptămâna viitoare.
„Dialogul cu partea rusă privind schimburile de prizonieri este în desfășurare – continuăm să implementăm acordurile la care s-a ajuns în timpul întâlnirii anterioare de la Istanbul. Echipa noastră lucrează în prezent la un alt schimb”, a declarat Zelenski.
Rusia și-a intensificat atacurile în ultimele săptămâni, vizând orașe departe de linia frontului cu atacuri cu drone și rachete.