Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ „Desfășurarea armelor nucleare…

LIVE TEXT „Desfășurarea armelor nucleare rusești în Belarus întărește cererea Ucrainei de intrare rapidă în NATO”. 480 de zile de război în Ucraina

UPDATE 17:55 – Desfășurarea armelor nucleare rusești în Belarus întărește cererea Ucrainei de intrare rapidă în NATO, declară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg Potrivit acestuia, Alianța urmărește cu îngrijorare evoluțiile din Belarus, deși încă nu vede semne de pregătire pentru utilizarea armelor nucleare în viitorul apropiat. În același timp, secretarul general a remarcat importanța conducerii Germaniei, care este „necesară pentru pace” în Europa. Deja luni, va vizita Berlinul pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz.

UPDATE 15:30 – Uniunea Europeană intenționează să accelereze furnizarea de arme către Ucraina pentru a sprijini contraofensiva ucraineană, susține comisarul european pentru politică internă și industria de apărare, Thierry Breton. „Ne vom intensifica eforturile de a livra arme și muniție, care joacă un rol decisiv”, a spus Breton, amintind angajamentul UE de a furniza un milion de arme de calibru mare în următoarele 12luni.

UPDATE 13:20 – Armata ucraineană are nevoie de mai multe echipamente pentru a învinge Rusia, dar în special pentru a-și apăra orașele, susține ambasadorul ucrainean în Germania Oleksiy Makeev

„Suportul occidental este necesar pentru supraviețuirea noastră. Dar nu e suficient: imaginați-vă, avem două sisteme IRIS-T și o pereche de sisteme Patriot. Ele pot proteja un oraș precum Kievul și, slavă Domnului, Kievul este bine protejat. Dar nu e suficient pentru toată Ucraina. Prin urmare, oamenii nu se simt în siguranță în alte orașe. Și băieții și fetele noștri din prima linie ar avea nevoie de mai multe sisteme antiaeriene, mai multe vehicule blindate și tancuri. Acesta este subiectul pe care îl discut acum cu colegii mei. diplomați din guvernele din întreaga lume”, declară într-un interviu acordat Berliner Zeitung, ambasadorul ucrainean în Germania Oleksiy Makeev.

UPDATE 11:25 – Soldații ruși au împușcat într-o mașină civilă din regiunea Herson, în care se afla un tată și fiul său minor, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

„Pe 17 iunie, pe drumul din orașul Oleshki până în satul Sagi, regiunea Herson, inamicul a tras într-o mașină civilă în care se aflau un tată și un fiu de 15 ani, ambii au decedat.Tot în timpul zilei, un băiat de 17 ani a fost rănit în urma bombardamentelor de către armatei ruse, a satului Kozatskoe, regiunea Herson, iar o fată de 9 ani a fost rănită în orașul Konstantinovka, regiunea Donețk”, se arată în raport.

9:00 – Aviația Forțelor Armate ale Ucrainei în ultimele 24 de ore a efectuat 14 lovituri în zonele de concentrare a personalului armatei ruse și au distrus 2 sisteme de rachete antiaeriene, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Unitățile de rachete și artilerie ale forțelor de apărare ucrainene au lovit 3 posturi de comandă, 2 zone de concentrare a forței de muncă, 5 depozite de muniții și 3 unități de artilerie în poziții de tragere ale armatei ruse. În același timp, armata rusă a efectuat 43 de lovituri aeriene, 51 de bombardamente de la sisteme de lansare multiple de rachete la pozițiile trupelor și așezărilor ucrainene.Acum probabilitatea lansării de rachete și lovituri aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne ridicată”, se arată în raport.