Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ CSP a aprobat raportul…

LIVE CSP a aprobat raportul negativ al Comisiei de evaluare în privința Veronicăi Dragalin. Aceasta nu va putea ocupa funcții de demnitate publică timp de 5 ani

Sursa foto: ZdG

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se întrunește în ședință. Membrii acestuia urmează să examineze mai multe subiecte, printre care demersul cu privire la exprimarea acordului asupra candidaturilor pentru numirea în funcțiile de adjuncți ai procurorului general interimar. Tot astăzi aceștia vor continua examinarea raportului Comisiei de evaluare a procurorilor emis în privința fostei șefe a Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin.

UPDATE 11:03 Cu votul a cinci membri, CSP a hotărât acceptarea raportului negativ de evaluare externă în privința fostei șefe a Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin.

În privința fostei șefe PA a fost aplicată interdicția de a ocupa funcția de procuror, precum și alte funcții de demnitate publică timp de 5 ani, din data rămânerii definitive a deciziei CSP.

UPDATE 10:38 Membrii CSP examinează Raportul Comisiei de evaluare a procurorilor emis în privința fostei șefe a PA Veronica Dragalin. Aceasta s-a conectat online la ședință.

Membrii CSP au început examinarea subiectului cu referire la raportul Comisiei de evaluare a procurorilor emis în privința Veronicăi Dragalin pe data de 10 iulie. Fosta șefă a PA a fost prezentă la ședință, conectându-se online. Totuși, membrii CSP au decis atunci amânarea examinării subiectului.

La 19 februarie 2025, Veronica Dragalin și-a depus cererea de demisie, iar la 4 martie 2025, mandatul său a încetat. În consecință, Comisia a fost obligată să înceteze procedura de evaluare în curs. Potrivit legii, depunerea cererii de demisie după expirarea termenului de 20 zile de la notificarea privind inițierea evaluării, indiferent de motivul invocat, se echivalează cu nepromovarea evaluării.

UPDATE 10:33 Plenul Consiliului a aprobat detașarea procurorului Ghennadi Epure pentru 4 ani în funcția de director adjunct al Institutului Național al Justiției (INJ). De asemenea, s-a decis revocarea lui Epure din componența Consiliului Institutului Național al Justiției (CINJ), în care a fost desemnat pe 30 aprilie de către CSP, pe un termen de patru ani.

Consiliul instituției a aprobat în ședința din 8 iulie 2025 candidatura acestuia. Epure a fost numit în funcție la propunerea directoarei Ramona Strugariu, după cum se arată în comunicatul Institutului Național al Justiție.

Absolvent al INJ, promoția 2016, Ghennadi Epure este doctor în drept și deține două masterate – în drept și în economie.

„Cu o experiență importantă în domeniul luptei împotriva corupției, domnul Epure s-a afirmat atât prin implicare în pregătirea profesională a audienților și a reprezentanților sistemului judiciar, fiind formator și tutore certificat al programului HELP al Consiliului Europei, cât și în calitate de membru al Consiliului INJ”, se arată în comunicatul instituției.

Epure este procuror de caz în dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor”, declarat neconstituțional și radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice.

UPDATE 09:50 CSP și-a exprimat acordul pentru numirea celor doi candidați, Sergiu Rusu și Sergiu Brigai, în funcția de adjuncți ai procurorului general interimar pe perioada mandatului de procuror general interimar.