Principală  —  Ştiri   —   LIVE/ Noi precizări de la…

LIVE Noi precizări de la IGP: 60% dintre sesizările parvenite de la cetățeni nu corespund realității

Inspectoratul General al Poliției vine cu noi precizări privitor la desfășurarea alegerilor prezidențiale din unu noiembrie 2020. Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne a R. Moldova a menționat că activitatea în secțiile de votare se desfășoară fără incidente grave. Totuși, au fost înregistrate peste 43 de sesizări, printre care și plângeri privitor la transportul organizat de persoane la secțiile de votare.

Din primele ore ale dimineții au fost documentate șase cazuri de blocare a traseelor spre secțiile de votare și un caz de blocare a secției de votare la o secție de votare din Varnița.

Au fost înregistrate patru cazuri de fotografiere a buletinelor de vot.

Polițiștii au înregistrat și trei cazuri de corupere a alegătorilor, însă într-un caz fapta nu s-a confirmat.

35 de unități de transport au încercat să transporte repetat alegători la secțiile de votare

Au fost înregistrate opt cazuri de transportare a alegătorilor. În trei cazuri fapta nu s-a confirmat, însă cinci cazuri se află în examinare. Au fost identificate 35 de unități de transport care au încercat să transporte repetat alegători la secțiile de votare. Din spusele lui Marin Maxoian, aceste cazuri au fost curmate de către ANTA și IGP.

A fost înregistrat un caz de agitație electorală și șase cazuri de afișaj electoral în ziua alegerilor, fapt care este interzis.

Au fost înregistrate patru cazuri de nerespectare a măsurilor anti-epidemice: nu lucra termometrul sau membrii secției de votare nu purtau echipament de protecție.

60% dintre sesizările parvenite la IGP nu corespund realității

Au fost înaintate două demersuri în adresa CEC privind acțiunile observatorilor care și-au depășit atribuțiile.

Marin Maxian a informat că 60% dintre sesizările parvenite de la cetățeni nu corespund realității. În unele sesizări sunt scrise adrese care nu există în localități sau date despre persoane care nu locuiesc în localitățile respective. De asemenea, plângerile sunt scrise la indigo, iar uneori se anexează aceleași poze pentru localități diferite.

Poliția îndeamnă oamenii să filmeze sau să fotografieze încălcările pentru ca ulterior acestea să fie documentate cu ușurință.

Pe teritoriul R. Moldova au fost deschise 2004 de secții de votare.