Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ CC: Alegerile prezidențiale nu…

VIDEO CC: Alegerile prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare, iar dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui este interzisă în orice circumstanță

Magistrații Curții Constituționale au pronunțat dispozitivul Hotărârii Înaltei Curți pe marginea sesizărilor nr. 74b/2020 și nr. 83b/2020 pentru interpretarea articolelor din Constituție care se referă la posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui R. Moldova.

Astfel, președinte R. Moldova, Igor Dodon, nu poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate în ultimele 6 luni de mandat.

Totodată, magistrații CC au respins sesizarea nr. 83b/2020 în partea la care se referă întrebarea privind procedura care trebuie urmată pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor prezidențiale în aceeași zi.

În sensul art. 85 din Constituție, dizolvarea Parlmentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui R. Moldova este interzisă în orice circumstanță.

În sensul art. 85 și 90 din Constituție, dizolvarea Parlmentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui R. Moldova, în cazul în care în această perioadă șeful statului demisionează, sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, este interzisă.

În sensul art. 61, 78, 85 și 90 din Constituție, desfășurarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinarea sau anticipate, în această perioadă este interzisă.

În sensul art. 2 alin. 1, 38, 61, 78, 85 și 90 din Constituție, desfășurarea a două scrutine în aceeși perioadă, cu excepția alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinare sau anticipate, este permisă.

Cesizările la CC au fost depuse pe 19 și 27 mai 2020 de către Vasile Bolea și Sergiu Litvinenco, deputați în Parlamentul R. Moldova și că acestea s-au referit, în principal, la posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui R. Moldova și la organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale (ordinare sau anticipate) în aceeași zi.