Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Lacurile și râurile publice nu…

Lacurile și râurile publice nu vor putea fi privatizate

Lacul Beleu. Sursa foto: Visit Cahul

Guvernul R. Moldova a aprobat miercuri, 6 august, la ședința Executivului, modificări în Legea apelor. La propunerea Ministerului Mediului, orice colecție de apă, cum ar fi lacuri și râuri care sunt proprietate publică, poate fi atribuită persoanelor fizice și juridice doar pentru a fi folosită o perioadă finită fără drept de privatizare.

Conform documentului, atribuirea în folosință poate fi făcută doar în urma unei licitații publice. De asemenea, veniturile rezultate în urma folosinței obiectelor acvatice se transfera, după caz, la bugetul de stat sau local. 

„Noile prevederi își propun să asigurare prevenirea și minimizarea poluării corpurilor de apă, prin perfecționarea cadrului normativ în domeniul gestionării și protecției resurselor de apă în conformitate cu standardele internaționale”, a menționat Iordanca-Rodica Iordanov, ministra mediului.

Modificările mai prevăd micșorarea valabilității perioadei autorizației de mediu pentru folosința specială a apei, de la 12 ani la 6 ani, iar pentru activitățile de amploare, prevăzute de lege, de la 25 de ani – la 12 ani.

Potrivit autorităților, necesitatea modificării legii apelor „a fost dictată de vectorul politic de integrare europeană al Republicii Moldova și realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, și a Tratatului de constituire a Comunității Energetice”.