Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorul Petru Harmaniuc și-a vândut…

Judecătorul Petru Harmaniuc și-a vândut casa de la Stăuceni și un Lexus. În schimb, și-a cumpărat un apartament de 170 de mp și un Mercedes de jumătate de milion de lei. ANI l-a verificat și nu a găsit avere nejustificată

Autoritatea Națională de Integritate a verificat averea judecătorului Petru Harmaniuc, de la Judecătoria Chișinău, care deține și a făcut tranzacții cu mai multe imobile și automobile în valoare de câteva milioane de lei, fără să identifice diferență substanțială nejustificată între veniturile și cheltuielile acestuia. Asta, în pofida unor discrepanțe între datele indicate în declarațiile de avere și cele indicate în actul de constatare.

Petru Harmaniuc este fiul fostului magistrat de la Curtea de Apel Bălți, Valeriu Harmaniuc, care a emis mai multe hotărâri controversate pe timpul când era judecător la Curtea de Apel Economică. În ultimii ani, Petru Harmaniuc a făcut tranzacții de milioane cu bunurile sale mobile și imobile.

Petru Harmaniuc a acces în sistemul public având deja o casă de peste 96 de metri pătrați, în localitatea Stăuceni, suburbia Chișinăului. În aprilie 2013, el a fost angajat asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție. Ziarul de Gardă a relatat anterior că, potrivit datelor de la Cadastru, Petru Harmaniuc avea 18 ani când a cumpărat lotul de pământ de la Stăuceni pe care şi-a construit casa. În anul 2012 a făcut recepţia finală a întregului imobil. Ulterior, pe parcursul anului 2013, el și-a cumpărat un Mercedes E 220 CDI, în valoare de 255 000 de lei, declarând altele două mașini: Toyota Rav 4 și BMW X5, pe care le-ar fi utilizat în comodat. Totodată, el nu a declarat atunci conturi bancare sau economii care să justifice achizițiile. Ulterior, el a menționat pentru portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice că, de la vârsta de 18 ani, s-a întreţinut singur datorită activităţilor pe care le desfăşura, de comercializare a automobilelor și de reprezentare.

După mai multe încercări eșuate, Petru Harmaniuc a fost numit judecător în iulie 2017, prin decretul fostului președinte, Igor Dodon. Alte trei tentative de a obține statutul de judecător au eșuat, candidatura lui fiind respinsă de fostul președinte, Nicolae Timofti. Fostul șef de stat făcea trimitere la „informațiile prezentate de instituțiile abilitate”, potrivit cărora Petru Harmaniuc nu corespundea rigorilor Codului de etică al judecătorului. În scrisoare expediată Consiliului Superior al Magistraturii de către Nicolae Timofti se mai menționa că în privința candidaților respinși, inclusiv a lui Petru Harmaniuc, „nu există dovezi că ar avea o reputație ireproșabilă”.

Control ANI inițiat din oficiu 

Controlul ANI pe numele lui Petru Harmaniuc a fost inițiat la 10 august 2020, după ce a fost înregistrată o sesizare din oficiu, și a fost încetat la 29 august 2022, cu un act de constatare în care se menționa că „nu există diferență substanțială nejustificată” între averea dobândită de Petru Harmaniuc și veniturile obținute în perioada controlului: 07.07.2017 – 25.08.2020.

În acest răstimp, judecătorul și-a vândut casa de la Stăuceni și o pătrime dintr-un apartament. Și-a cumpărat în schimb un apartament de 170 de metri pătrați, pe care l-a declarat în valoare de peste 86 de mii de euro. De asemenea, a făcut mai multe tranzacții de vânzare-cumpărare cu automobile de lux. 

Valoarea casei – diminuată în declarațiile de avere, majorată în actul de constatare

Totodată, judecătorul nu a declarat valoarea reală a bunurilor, care este diferită în actul de constatare, față de declarațiile de avere depuse la ANI. 

Casa din comuna Stăuceni, pe care judecătorul Petru Harmaniuc a vândut-o în 2019

Discrepanțe se atestă între datele din declarația pentru 2019 a lui Petru Harmaniuc, în comparație cu cele din actul de constatare al ANI. Este anul în care judecătorul și-a vândut cele două imobile și și-a achiziționat altele. Astfel, potrivit actului de constatare, la 17 aprilie 2019, Petru Harmaniuc și-a vândut apartamentul, pe care îl deținea în proporție de o pătrime, pe care a luat 161 de mii de lei, din totalul sumei de  644 de mii de lei. La 16 iunie 2019, el a vândut casa  de 96 de metri pătrați, pe care o declara la valoarea de 898 402 de lei, cu 150 000 de euro sau 3 078 000 de lei. 

În declarația de avere pentru 2019, magistratul declară venituri din două tranzacții de vânzare, din care a obținut 1 922 642 de lei și, respectiv, 72 583 de lei, sume mai mici decât cele indicate în actul de constatare. În total – 1 995 225 lei sau cu un milion de lei mai puțin decât se consemnează în actul de constatare al ANI.

Ulterior, la 2 decembrie 2019, judecătorul și-a cumpărat patru imobile, inclusiv un apartament de 170 de metri pătrați, în valoare declarată de 86 650 de euro. Locuința îi aparține în proporție de două treimi. De asemenea, a mai achiziționat trei încăperi de mici dimensiuni (de 20 de mp, 19 de mp și 6 de mp) pe care susține că a dat, în total, 20 000 de euro. 

Valoarea automobilului cumpărat – majorată în declarațiile de avere, diminuată în actul de constatare

Cu un an înainte, în 2018 Petru Harmaniuc declara trei automobile, inclusiv unul nou achiziționat, Lexus Es 300, cu 250 000 de lei. În actul de constatare se arată că, în același an, Petru Harmaniuc ar fi vândut un automobil Mercedes Benz E 200, cu 250 000 de lei, bani din care și-ar fi cumpărat automobilul Lexus, cu 115 220 lei, la care se adaugă acciza 39 380 de lei, pentru importul automobilului. Astfel în actul de constatare este diminuată suma achitată pentru Lexus, față de cea indicată în declarația de avere pentru 2018, de 250 000 lei. 

Totodată, automobilul Mercedes Benz figurează ca fiind în continuare în proprietatea judecătorului, în anul 2018, deși în actul de constatare se menționează că acest ar fi fost vândut  la 3 august 2018. Automobilul Lexus a fost cumpărat, însă, cu trei luni mai devreme, la 27 mai 2018.

Mercedes de aproape jumătate de milion de lei

În 2020, judecătorul Petru Harmaniuc și-a vândut automobilul Lexus Es 300 cu 250 000 de lei și și-a cumpărat altul de aproape două ori mai scump, un Mercedes GLC 300 în valoare de 460 000 de lei, potrivit declarației de avere. Valoarea de piață este, însă, mai mare, de 650 000 lei, potrivit declarației depuse pentru 2021, deoarece „automobilul a fost importat accidentat, fiind ulterior reparat”.

Aceste tranzacții cu automobilele nu sunt reflectate în actul de constatare al ANI, care a desfășurat controlul doar pentru perioada de când Petru Harmaniuc a fost numit judecător, în iulie 2017, până în august 2020, când a fost inițiat controlul.

Inspector de integritate: „Mulți înțeleg diferit ce înseamnă venitul”

Am solicitat clarificări din partea judecătorului Petru Harmaniuc, legate de discrepanțele dintre datele din actul de constatare și cele din declarațiile de avere și de sursele sale de venit, însă acesta nu a răspuns apelurilor și mesajelor noastre. 

Petru Harmaniuc by Ziarul de Gardă on Scribd

Inspectorul de integritate Ion Nicolaev, care a efectuat controlul și a întocmit actul de constatare, a explicat că, la efectuarea controlului, s-a bazat pe actele oficiale de înstrăinare a imobilelor, și nu pe datele din declarațiile de avere. „Contractul prin care a înstrăinat casa de la Stăuceni, autentificat notarial, arată o valoare de 150 000 de euro. La fel și în cazul apartamentului, am luat în calcul datele din contractul de vânzare-cumpărare. Dacă era indicat venitul corect, nici nu ar fi fost inițiat controlul”. 

Inspectorul de integritate a mai spus că judecătorul i-a oferit o explicație referitoare la faptul că nu a declarat valoarea reală a imobilelor pe care le-a vândut. „Mulți înțeleg diferit ce înseamnă venitul. El a considerat venitul ca un surplus față de ceea ce avut, deși trebuie indicat prețul de vânzare”. Totodată, magistratul nu riscă nicio sancțiune pentru indicarea datelor care nu corespund adevărului în declarația de avere, a mai precizat inspectorul de integritate. 

În privința automobilului Lexus Es 300, cumpărat în 2018, a cărui valoare apare mai mică în actul de constatare, față de cea din declarația de avere, inspectorul de integritate a declarat că a acceptat explicația judecătorului Petru Harmaniuc, potrivit căreia ar fi fost importat din Statele Unite în stare avariată, iar ulterior l-a reparat.

El a pus 250 000 de lei (n.r.: în declarația de avere) pentru că a pus valoarea reparației. Sunt poze cum l-a adus, fărâmat, boțit”, a menționat Ion Nicolaev. 

Inspectorul de integritate a mai explicat că nu a verificat modul cum a fost cumpărată casa de la Stăuceni și nici tranzacția prin care Harmaniuc și-a cumpărat ultimul automobil de aproape jumătate de milion de lei, deoarece aceste acțiuni au avut loc în afara perioadei supuse controlului, care a fost cuprinsă între iulie 2017 – august 2020. 

El a fost asistent judiciar, dar dacă de la data eliberării din funcție au trecut mai mult de trei ani, nu putem iniția control pentru acea perioadă”, a argumentat Ion Nicolaev. În ceea ce privește perioada ulterioară controlului, când magistratul și-a cumpărat automobil nou, de aproape jumătate de milion de lei, aceasta poate fi verificată printr-o nouă procedură, dacă este depusă o sesizare, a mai explicat inspectorul de integritate.

Petru Harmaniuc este judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. El este fiul unui fost judecător, Valeriu Harmaniuc, de la Curtea de Apel Bălți.

În 2014, Valeriu Harmaniuc și trei foști colegi ai săi de la Curtea de Apel Economică, Aureliu Colenco, Eugeniu Clim şi Ala Nogai, au fost bănuiţi de pronunţarea cu bună ştiinţă a unor hotărâri contrare legii, după ce aceștia au emis în 2009 o decizie pe un litigiu dintre trei agenţi economici. Iniţial, CSM şi-a dat acordul ca magistraţii să fie urmăriţi penal, însă hotărârea CSM a fost anulată de CSJ. Procurorul general s-a adresat repetat, cu o solicitare similară, însă de această dată, membrii CSM au votat diferit, refuzând începerea urmăririi penale pe numele celor patru. În aprilie 2014, cu o săptămână mai devreme ca procurorii să ceară acordul pentru a fi urmărit penal, Valeriu Harmaniuc a depus o cerere de demisie din funcția de judecător al Curții de Apel Bălți, acceptată de preşedintele Nicolae Timofti.