Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În SUA a fost înregistrată…

În SUA a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din lume din istoria măsurărilor – plus 54,4 grade Celsius

foto: getty images

Recordul mondial al maximelor de temperatură ar fi fost înregistrat duminică în Valea Morții din statul California, SUA. Mercurul termometrelor a urcat până la 54,4 grade Celsius după ce regiunea a fost lovită de un val de căldură, transmite BBC. Maxima însă nu a fost confirmată deocamdată de Serviciul Meteo american.

Potrivit meteorologilor, prognozele pe următoarele zile arată creșterea temperaturii în această regiune a Californiei, unde de 2 zile sunt probleme de aprovizionare cu energie electrică după ce o stație electrică a ieșit din funcție.

Noul record a fost stabilit la o stație din Furnace Creek, iar precedentul record de 54,0 grade a fost stabilit de asemenea în Valea Morții, în vara anului 2013.

Tot în această vale și la aceeași stație a fost înregistrată cea mai mare temperatură înregistrată vreodată de 56,6 grade Celsius în 1913, însă meteorologii contestă acele date din cauză măsurării incorecte a mai multor temperaturi ale acelei veri.

Valea Morții (engleză Death Valley) este cea mai joasă, aridă și fierbinte depresiune intramontană din California meridională, SUA. Este situată la sud-est de lanțul montan Sierra Nevada, în Parcul Național Death Valley, între culmile Amargosa și Panamint din sudul Podișului Marelui Bazin, fiind parte a deșertului Mojave. Valea Morții, având 120 km lungime, are cea mai joasă altitudine din America de Nord, găsindu-se la 85,5 m sub nivelul mării.

În zilele de vară termometrul indică în mod obișnuit 45 de grade Celsius, dar s-au înregistrat adesea și temperaturi de peste 50 de grade timp de șase săptămâni la rând. În Valea Morții s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură pe termen lung: au fost 48,9 °C la umbră timp de 43 zile consecutive (6 iulie – 17 august 1917)