• Igor Dodon salută decizia CC, prin care au fost admise mai multe părți din sesizarea președintei Sandu

  Igor Dodon salută decizia CC, prin care au fost admise mai multe părți din sesizarea președintei Sandu
  de
  04 martie 2021 | 14:49

  Liderul socialiștilor Igor Dodon spune, după ce magistrații Curții Constituționale (CC) au admis parțial sesizarea depusă de președinta Maia Sandu care a cerut să fie verificată constituționalitatea mai multor articole din legea cu privire la Guvern, că prin această decizie CC „a indicat din nou care este locul Președinției și i-a interzis Maiei Sandu să încalce Constituția”.

  „Curtea Constituțională a indicat din nou care este locul Președinției și i-a interzis Maiei Sandu să încalce Constituția, să demită și să numească miniștrii după bunul său plac într-un guvern interimar”, a reacționat Dodon, după decizia de astăzi a Înaltei Curți.

  Acesta apreciază drept corectă decizia CC, care a admis partea din sesizare președintei Sandu cu privire la numirea, de către un Guvern interimar, în funcțiile vacante a conducătorilor de nivelele 2 și 3, secretarilor de stat, directorilor de departamente, și agenții.

  „Astfel nu se va admite blocarea activității instituțiilor statului”, a menționat Dodon.

  Socialistul a salutat și decizia prin care Guvernului interimar i se va acorda împuterniciri suplimentare în cazul în care Parlamentul va declara stare excepțională în țară.

  Magistrații Curții Constituționale (CC) au admis parțial sesizarea depusă de președinta Maia Sandu care a cerut să fie verificată constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

  Judecătorii Înaltei Curți au declarat neconstituţionale articolele din legea cu privire la Guvern în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștri ori în funcțiile publice.

  A fost declarat neconstituțional și articolul care stipulează că până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștri sau în funcții publice pentru un termen determinant până la o nouă numire a aceleiași persoane sau alteia efectuată de Guvernul cu puteri depline.

  Magistrații au declarat constituţionale articolele în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționarii publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.

  Judecătorii au declarat inadmisibilă partea din sesizare în care se cerea interpretarea dacă Guvernul poate încheia tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru R. Moldova și să își asume angajamente pentru o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă ce depășește un an ori a căror valoare este disproporționată în raport cu cheltuielile necesare pentru administrarea treburilor publice curente sau pentru gestionarea unor situații de urgență.

  Inadmisibilă a fost declarată și parte din sesizare cu privire la interimatul funcției de prim-ministru, care stipulează că până la numirea prim-ministrului interimar atribuțiile acestuia sunt exercitate de prim-viceprim-ministru, în cazul lipsei prim-viceprim-ministrului – de către cel mai în vârstă viceprim-ministru, iar în cazul lipsei viceprim-miniștrilor – de către cel mai în vârstă ministru, precum și articolului cu privire la numirea în funcție, vacanța funcției și asigurarea interimatului funcției de prim-viceprim-ministru, viceprim-ministru și ministru.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Primul zbor al omenirii pe o altă planetă: Mini-elicopterul NASA de pe Marte ar putea „decola” mâine în premieră

  Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity al NASA ar putea avea loc luni, 19 aprilie, după o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice, a anunţat agenţia spaţială americ…
  Primul zbor al omenirii pe o altă planetă: Mini-elicopterul NASA de pe Marte ar putea „decola” mâine în premieră

  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Socialiștii sunt îndemnați să bea ceai și să se vaccineze, după ce au cerut demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. „După comunicatul PSRM de azi, nu poți decât să co…
  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75%, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  Infectarea lucrătorilor medicali din R. Moldova cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 75% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare, conform datelor Ministerului Sănătății, Mun…
  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75%, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit duminică în apropierea aerodromului de la Vadul lui Vodă. Două echipaje de pompieri și o ambulanță au intervenit. În avionul de mici dimensiuni se aflau două persoane,…
  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. Solicitarea PSRM se regăsește în declarația adoptată duminică în cadrul ședin…
  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate