Principală  —  Ştiri   —   Igor Dodon salută decizia CC,…

Igor Dodon salută decizia CC, prin care au fost admise mai multe părți din sesizarea președintei Sandu

Liderul socialiștilor Igor Dodon spune, după ce magistrații Curții Constituționale (CC) au admis parțial sesizarea depusă de președinta Maia Sandu care a cerut să fie verificată constituționalitatea mai multor articole din legea cu privire la Guvern, că prin această decizie CC „a indicat din nou care este locul Președinției și i-a interzis Maiei Sandu să încalce Constituția”.

„Curtea Constituțională a indicat din nou care este locul Președinției și i-a interzis Maiei Sandu să încalce Constituția, să demită și să numească miniștrii după bunul său plac într-un guvern interimar”, a reacționat Dodon, după decizia de astăzi a Înaltei Curți.

Acesta apreciază drept corectă decizia CC, care a admis partea din sesizare președintei Sandu cu privire la numirea, de către un Guvern interimar, în funcțiile vacante a conducătorilor de nivelele 2 și 3, secretarilor de stat, directorilor de departamente, și agenții.

„Astfel nu se va admite blocarea activității instituțiilor statului”, a menționat Dodon.

Socialistul a salutat și decizia prin care Guvernului interimar i se va acorda împuterniciri suplimentare în cazul în care Parlamentul va declara stare excepțională în țară.

Magistrații Curții Constituționale (CC) au admis parțial sesizarea depusă de președinta Maia Sandu care a cerut să fie verificată constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

Judecătorii Înaltei Curți au declarat neconstituţionale articolele din legea cu privire la Guvern în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștri ori în funcțiile publice.

A fost declarat neconstituțional și articolul care stipulează că până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștri sau în funcții publice pentru un termen determinant până la o nouă numire a aceleiași persoane sau alteia efectuată de Guvernul cu puteri depline.

Magistrații au declarat constituţionale articolele în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționarii publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.

Judecătorii au declarat inadmisibilă partea din sesizare în care se cerea interpretarea dacă Guvernul poate încheia tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru R. Moldova și să își asume angajamente pentru o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă ce depășește un an ori a căror valoare este disproporționată în raport cu cheltuielile necesare pentru administrarea treburilor publice curente sau pentru gestionarea unor situații de urgență.

Inadmisibilă a fost declarată și parte din sesizare cu privire la interimatul funcției de prim-ministru, care stipulează că până la numirea prim-ministrului interimar atribuțiile acestuia sunt exercitate de prim-viceprim-ministru, în cazul lipsei prim-viceprim-ministrului – de către cel mai în vârstă viceprim-ministru, iar în cazul lipsei viceprim-miniștrilor – de către cel mai în vârstă ministru, precum și articolului cu privire la numirea în funcție, vacanța funcției și asigurarea interimatului funcției de prim-viceprim-ministru, viceprim-ministru și ministru.