Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul a instituit Consiliul consultativ…

Guvernul a instituit Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru din cauza situației epidemiologice critice

Guvernul a instituit Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă premier. Se întâmplă în contextul în care în ultimele zile „se atestă un nivel critic al situației epidemiologice în Republica Moldova”, spun autoritățile. Noua entitate s-a întrunit vineri în prima ședință, prezidată de șeful interimar al Guvernului, Aureliu Ciocoi.

Platforma a fost creată pentru a oferi expertiză, consultanță și recomandări în gestionarea eficientă a situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului de tip nou, se spune într-un comunicat emis de Guvern.

Printre membrii noului consiliu sunt conducători ai principalelor instituții medicale din R. Moldova, specialiști din domeniul medical, secretara generală a Guvernului, Liliana Iaconi, consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, s-a arătat convins că instituirea acestei platforme de lucru va contribui la luarea deciziilor prompte și eficiente.

Potrivit secretarei de stat a Ministerului Sănătății (MSMPS) Tatiana Zatîc, în ultimele două săptămâni s-a atestat o creștere îngrijorătoare a ratei de contagiozitate, a numărului de decese și a numărului teritoriilor clasificate în cod roșu de alertă de COVID-19.

Prin urmare, s-a decis că este necesară introducerea unor restricții mai dure pe întreg teritoriul țării, astfel încât să fie redusă presiunea de pe sistemul medical.

În perioada 1-15 martie, în R. Moldova a fost instituit un regim special de activitate, în scopul combaterii răspândirii COVID-19.

„Avem o situație foarte dificilă, în care va trebui să aplicăm măsuri radicale. Astfel, de săptămâna viitoare, învățământul va trece în regim online, transportul public va fi sistat în weekend, teatrele și sălile de spectacol vor activa fără spectatori, iar toți cei care intră în țară vor trebui să prezinte testul negativ la COVID-19. În caz contrar, vor fi obligați să stea în izolare 14 zile”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Tatiana Zatîc a mai confirmat vineri că în scurt timp urmează să ajungă în țară 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite pe platforma Covax, iar alte 20 de mii de doze vor veni din donația României către Republica Moldova.