Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Grevă generală anunțată în Belarus.…

Grevă generală anunțată în Belarus. Svetlana Tihanovska spune că este gata să preia conducerea țării

După ce duminică în Belarus a avut cea mai mare manifestație publică de la independență, astăzi a fost anunțată o grevă generală la cele mai mari întreprinderi de stat și nu doar. Alexandr Lukașenko este așteptat la ora 10 la MKTZ, unul dintre cei mai mari producători de vehicule grele off-road din Belarus.

Muncitorii de la mai multe întreprinderi mari ca producătorul de mașini grele BELAZ, uzina de tractoare MTZ, rafinăria NAFTAN sau colosul BelarusKalii, printre cei mai mari contribuabili la bugetul Belarusului au ieșit de dimineață la proteste. Potrivit canalului de telegram NEXTA, muncitorii urmează să se adune diseară din nou în Piața Independenței pentru a protesta.

De dimineață, a apărut o nouă adresare video a candidatei unice a opoziției. Svetlana Tihanovska, refugiată în Lituania, anunță că este gata de a deveni un lider național, să asigure tranziția pașnică a puterii, eliberarea deținuților politici și organizarea unui nou scrutin liber și corect.

„Nu am și niciodată nu am avut iluzii privind o carieră politică. Nu mi-am dorit să fiu politicim, dar soarta a fost așa că am ajuns să fiu în prima linie a luptei cu despotismul și nedreptatea. Soarta și voi, cei care ați crezut în mine și mi-ați dat puteri. Acum, în fiecare minut mă minunez de curajul, organizarea de care dați dovadă și câte de puternici și luminoși sunteți.

Mi-ați dat voturile, apreciez enorm asta și știu foarte bine de ce ați făcut asta. Noi toți ne dorim să ieșim din acest cerc interminabil în care am intrat acum 26 de ani. Eu sunt gata să îmi asum responsabilitatea de prelua în această perioadă rolul de lider național pentru ca lucrurile în țară să se liniștească, să revină la ritmul normal, să putem elibera toți deținuții politici și în termen cât mai scurt să putem adopta legi și condiții necesare pentru organizarea unor noi alegeri prezidențiale”, a declarat Tihanovska, citată de Euroradio.fm.